Volumul "Omul este un mare fazan pe lume" de Herta Muller, lansat la Bookfest

Volumul "Omul este un mare fazan pe lume", de Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2009, a fost lansat, sâmbătă, la Bookfest, de editura Humanitas.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului Volumul "Omul este un mare fazan pe lume" de Herta Muller, lansat la Bookfest

Volumul "Omul este un mare fazan pe lume" de Herta Muller, lansat la Bookfest (Imagine: Zoltan Lorencz/Mediafax Foto)

La eveniment au fost prezenţi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas, Simona Kessler, agentul literar al scriitoarei, şi Alexandru Al. Şahighian, traducătorul cărţii "Leagănul respiraţiei", de Herta Muller.

Volumul "Omul este un mare fazan pe lume" este cel de-al patrulea din seria de autor "Herta Muller" apărută la editura Humanitas.

Potrivit Denisei Comănescu, celelalte trei volume din serie, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", "Leagănul respiraţiei" şi "Călătorie într-un picior", au fost vândute în peste 40.000 de exemplare. Totodată, Comănescu a anunţat că, în toamna acestui an, editura Humanitas va scoate pe piaţă cel mai recent volum de eseistică al autoarei.

Volumul "Omul este un mare fazan pe lume" a apărut iniţial în 1986, în Germania, într-un moment în care Herta Muller se afla încă în România, dar avea interdicţie de publicare. Denisa Comănescu a mai precizat că, până în prezent, romanul a fost tradus în peste 20 de limbi străine.

La rândul său, Simona Kessler a apreciat că volumul "Omul este un mare fazan pe lume" se citeşte greu, textul fiind saturat de metafore "şi nu mai ştii dacă e poezie sau proză". Ea a mai precizat că în cele 150 de pagini ale romanului este strânsă "suferinţa celor care au fost la război, a celor deportaţi, a celor persecutaţi".

La rândul său, traducătorul Alexandru Al. Şahighian a apreciat că Herta Muller "face o proză rurală bună, cu mult fantastic". El a mai explicat că volumul nu era subversiv şi nu acesta a fost motivul pentru care a primit interdicţia de la publicare, ci a fost interzis pentru că "Herta Muller a scris-o ca un mare scriitor, cum ştia ea mai bine, despre ce ştia ea mai bine. Este clar că nu putea apărea la o editură din România". El a mai spus că "Omul este un mare fazan pe lume" este un roman despre un german din România, care voia să emigreze împreună cu familia sa. "Cartea este povestea aşteptării şi a unei despărţiri lungi şi dureroase", a explicat el, avertizând totodată publicul că, în pofida faptului că pare o poveste facilă, volumul Hertei Muller este "de o simplitate înşelătoare".

La eveniment a fost prezentă şi actriţa Maia Morgenstern, care a citit publicului fragmente din roman.

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. De la data stabilirii ei în Germania, Müller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi IMPAC Dublin Literary Award (1998). Scriitoarea este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie (din 1995) şi, de-a lungul anilor, a fost nominalizată de trei ori la premiul Nobel pentru literatură, premiu care i-a fost decernat în 2009, pentru "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor".

Printre romanele publicate de Herta Müller se numără "Regele se-nclină şi ucide", "Animalul inimii", "Este sau nu este Ion", "Children of Ceauşescu", "The Passport", "Nadirs".

Cea de-a şasea ediţie a Târgului de Carte Bookfest, care a debutat miercuri şi se va încheia duminică, are loc în pavilioanele 14 (C2), 15 (C1), 16 (C4), 17 (C5) şi 18 (C6) ale complexului Romexpo din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici