VOT 2016: De la cum a fost convins un om să voteze, la votul pentru Colectiv şi cearta cu părinţii

Facebook se foloseşte şi ca instrument de mobilizare la vot. Am adunat mărturiile şi declaraţiile personalităţilor culturale cu influenţă. Printre aceştia: sociologul Mircea Kivu, scriitoarea Ana Barton, producătoarea de film Ada Solomon, activistul civic Claudiu Crăciun,decanul EA Cosmin Alexandru.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului VOT 2016: De la cum a fost convins un om să voteze, la votul pentru Colectiv şi cearta cu părinţii

VOT 2016: De la cum a fost convins un om să voteze, la votul pentru Colectiv şi cearta cu părinţii (Imagine: Adraiana Neagoe / Mediafax Foto)

Cum a convins un om să voteze 

Ana Barton, scriitoare: Mâine votăm. Fiecare cu cine vrea. Cei care votează ca mine nu au nevoie de argumente în plus. Cei care nu votează ca mine nu sunt receptivi la argumentele mele. Important este să votăm, prieteni. E nu doar o chestiune de civism, ci şi ori mai ales una de conştiinţă. La alegerile precedente, am convins un om să voteze. Un om care nu votase niciodată. Avea 40 de ani. A durat o lună jumate campania mea. Am luat-o cu explicaţii elegante, cu multă delicateţe, am trecut şi prin momente hardcore, „Tu tot nu votezi, păstrează-ţi gândurile, lasă-le să facă stază, eşti ca un om care poate merge, dar nu vrea“, au fost, recunosc, şi momente de black metal, nu se pot reda fără steluţe de suplinire a unor litere, şi-am ajuns şi în duminica votării, pe la opt jumate. Seara. Când omul care nu votase niciodată şi nu voia să voteze m-a întrebat ceva. Şi nu i-am răspuns. M-a mai întrebat o dată. M-am făcut că nu aud. Omul era în şoc, aşa ceva nu avea precedent. A ieşit valvârtej şi după un sfert de oră s-a întors şi mi-a pus în faţă cartea de identitate. Cu spatele, normal, să am dovada. „Mâncăm, da“, i-am răspuns. „Vrei să mâncăm aici sau în bucătărie?“ :) Asta se cheamă şantaj emoţional, ştiu. Sau patriotism, la naiba. ;)

Diferenţa dintre candidat şi alegător

Dorin Tudoran, scriitor: Mâine, vot! Există o singură diferenţă între candidat şi alegător, dar este una fundamentală: în vreme ce candidatul îşi poate lua promisiunile înapoi, a doua zi după victorie, alegătorul nu-şi poate lua votul înapoi niciodată. Restul e somnabulism civic — Facebook, talk shows & alte forme de visare.

De ce USR

Mircea Kivu, sociolog: Ştiţi că l-am susţinut pe Nicuşor Dan şi că susţin USB/R de când s-a înfiinţat. Deci nu e o surpriză dacă vă voi spune că-i voi vota peste tot.

De acord, poţi să critici o groază de lucruri – am făcut-o şi eu în câteva rânduri. Nu au o strategie coerentă, sunt dezorganizaţi. Printre cei 300 de candidaţi, sunt unii cărora le mai scapă piciorul în mocirla populismului. Nu odata, mi-ar fi plăcut să fie mai tranşanţi. Nu pot fi întotdeauna de acord cu luările lor de poziţii, dar important e că, de câte ori am încercat, am putut să discut cu ei calm, cu argumente. Problema lor principală e că de fapt nu sunt un partid. A fost o sarcină imposibilă ca într-un an să închege un partid adevărat (de fapt, două). Ar fi trebuit să înceapă mai din timp sau să mai aştepte. Cât? Încă patru ani cu aceleaşi figuri sinistre pe scena politică? Nu.

Am să-i votez în primul rând pentru că vreau ca în viitorul Parlament să văd nişte oameni normali. Şi ei, cei pe care-i cunosc (şi pe mulţi îi cunosc binişor) sunt normali la cap, pot să discut cu ei, o să pot chiar să-i înjur dacă mă vor dezamăgi. Îi ştiu că am făcut îmreună lucruri de care îmi amintesc cu plăcere, am fost împreună în stradă sau la dezbateri. Cu Nicuşor, Florina, Cristi, Shere, Vlad, Mihai şi ceilalţi colegi ai lor, Parlamentul va fi populat cu oameni, va începe să fie o instituţie vie, poate chiar respectabilă.

Deci, mâine, singura şansă, USR./ M-as fi asteptat ca ambasadele Romaniei, mai ales cele din tarile cu multi romani, sa aiba pe site informatii relevante despre scrutinul de maine: adresele sectiilor de vot, programul, actele necesare exercitarii votului... Dupa cum vedeti, nimic. Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, acelasi bastion al birocratiei.

De de ai dreptul la vot, Florin Lăzărescu, scriitor şi scenarist de film:

Ai dreptul să nu votezi, dar acesta va fi folosit împotriva ta!

Votul precum mătura şi gunoiul, Ada Solomon, producător film:

nu că nu ştim că avem de mers la vot, ci pentru că am convingerea că e important ca numărul cetăţenilor care votează să fie cât mai mare. Ştiu că nu există candidatul/candidatii perfecţi, dar există o seamă de oameni noi în politică care cred că merită să primească o şansă să ne demonstreze că se poate şi altfel.

Zicea un prieten zilele trecute că în mizeria actuală sunt două şanse: să fii māturā sau să fii gunoi. Hai să măturam zic.

(Am descoperit în India aflată şi ea în campanie electorală un partid care are ca simbol mātura. În condiţiile în care peste tot vezi anunturi de "let's keep our street/city/country clean!" şi ii preocupa şi la propriu şi la figurat.)

A vota = a fi viu, Cristina Bogdan, profesor universitar, prodecan Litere Bucureşti:

Haideţi mâine la vot! Măcar pentru cei care nu mai pot vota sau pentru cei care nu pot vota încă, dar al căror viitor este important pentru noi, părinţii sau bunicii lor. Haideţi la vot pentru toţi cei care au murit în decembrie '89 crezând că viaţa românilor chiar se poate schimba în BINE. Haideţi la vot, gândindu-vă la versurile unui poem scris de Pablo Neruda: "Moare câte puţin cine se transformă în sclavul obişnuinţei, urmând în fiecare zi aceleaşi traiectorii;/ cine nu-şi schimbă existenţa;/ cine nu riscă să construiască ceva nou;/ cine nu vorbeşte cu oamenii pe care nu-i cunoaşte. „a fi viu” cere un efort mult mai mare decât simplul fapt de a respira."

Dreptul omului, Claudiu Crăciun, lider al protestelor din 2012 şi Salvaţi Roşia Montană: Postare electorală:

Alegeţi drepturile omului, în fiecare zi! "Ne dorim să trăim într-o societate în care drepturile omului şi demnitatea umană sunt respectate. Pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de toţi"

Aude străinătatea?, Oana Giurgiu, producător film:

Daca iesiti din casa maine, mai avem oarece sanse! Sper ca se aude si in strainatate!

Vot pentru morţii de la Colectiv, Cosmin Alexandru, Dean la EA - The Entrepreneurship Academy:

”Am votat la fiecare rundă de alegeri. Din diverse motive. Acum voi vota pentru 3 motive pentru care n-am mai votat până acum.

În primul rând voi vota pentru cei care au murit în Colectiv. Sacrificiul lor ne-a oferit nouă, celorlalţi, şansa primului guvern onest din ultimii 25 de ani. 25 de ani.

În al doilea rând voi vota pentru că o prietenă care a stat o săptămână cu fetiţa ei într-un spital de stat din Bucureşti a încercat, în fiecare zi cât a stat acolo, să dea atenţii doctorilor şi asistentelor, fără succes. Nimeni n-a acceptat. Nici unul.

Iar în al treilea rând voi vota pentru că vreau în continuare un ministru al educaţiei care să redea sensul corect al cuvântului educaţie unui sistem care şi-a pierdut busola şi menirea. De tot.

Pentru motivele astea voi vota. Şi voi vota USR. Iar de luni încolo voi continua să construiesc din toate puterile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici