Coelho a publicat pe blogul său şi o scrisoare primită de la editorul său iranian, Arash Hejazi, un simpatizant al opoziţiei iraniene, în care acesta îl informează că romanele sale „au fost interzise printr-un ordin emis de Ministerul Culturii”. Editorul iranian nu precizează care a fost motivul invocat pentru impunerea acestei decizii.
Într-un comunicat de presă trimis redacţiei AFP, ambasada iraniană a declarat, joi, că „noua interdicţie de publicare şi circulaţie a operelor autorului brazilian Paulo Coelho nu este adevărată”.
Cărţile sale „sunt publicate într-un tiraj mare în Iran şi sunt disponibile în librării”, afirmă reprezentanţii ambasadei iraniene, care îl acuză pe editorul din Teheran al lui Coelho că a inventat această poveste.
În urma textului publicat de Paulo Coelho pe blogul său, Antonio Patriota, ministrul brazilian al Afacerilor Externe, le-a cerut ambasadorului Iranului din Brasilia şi omologului său brazilian la Teheran să demareze o anchetă în legătură cu acest subiect.
Paulo Coelho, al cărui roman „Alchimistul” s-a vândut în peste 65 de milioane de copii pe plan mondial şi în şase milioane de exemplare în Iran, a mulţumit guvernului brazilian pentru „sprijinul ferm” acordat în această chestiune.
Dilma Rousseff, noua preşedintă a Braziliei, care şi-a început mandatul la 1 ianuarie, a declarat că va avea o atitudine mult mai critică faţă de Iran decât cea a predecesorului său, Luiz Inacio Lula da Silva.
Scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă, a fost un hipiot rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986, Coelho a făcut un pelerinaj la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară.