Wikileaks: Culcer se plângea diplomaţilor americani de Sassu şi de presiunea politică

Rodica Culcer se plângea, în 2007, diplomaţilor americani de Alexandru Sassu, reclamând presiunea politică ce a împiedicat-o să difuzeze pe post o nouă înregistrare cu ministrul Agriculturii Traian Remeş, se arată într-o notă atribuită Wikileaks şi prezentată de Jurnalul Naţional.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Culcer se plângea diplomaţilor americani de Sassu şi de presiunea politică

Wikileaks: Culcer se plângea diplomaţilor americani de Sassu şi de presiunea politică (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

"Directorul Departamentului Ştiri din TVR, Rodica Culcer, s-a dus pe 18 octombrie 2007 să se plângă oficialilor americani de presiunea politică ce a împiedicat-o să difuzeze pe post o nouă înregistrare cu ministrul Agriculturii, Traian Remeş. Ea a spus că, de când Alexandru Sassu a fost numit la conducerea TVR, au existat numeroase încercări de interferenţă în conţinutul editorial şi că acum încearcă să îi revoce responsabilităţile ca sancţiune pentru publicarea, la 10 octombrie, a înregistrării originale cu Remeş care părea a accepta mită. Ea a citat de asemenea declaraţii publice ale premierului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, care se adăugaseră la presiunea politică asupra jurnaliştilor care dezvăluiau cazuri de corupţie la nivel înalt", menţionează documentul citat şi datat 25 octombrie 2007.

Potrivit aceleiaşi surse, "Culcer a mai spus că directorul general al TVR, Alexandru Sassu, îi spusese în dimineaţa de după difuzarea imaginilor zguduitoare cu un membru al Guvernului aparent luând mită că «orice jurnalist ar fi făcut la fel»". Culcer le-a spus diplomaţilor americani că, până după-amiază, comentariile lui Sassu suferiseră o schimbare de ton.

"Într-un memo intern din 11 octombrie, Sassu a spus că difuzarea unei înregistrări similare care să creeze suspiciuni asupra unor actuali şi foşti miniştri ai Agriculturii nu este « corectă, legală şi oportună». Culcer a spus că Sassu vorbise cu doi colegi din consiliul director cărora le spusese că nu putea face acest lucru Guvernului atât timp cât cerea bani Executivului. Culcer a mai notat că TVR avea datorii de 9 milioane de euro din cauza fostului director general (numele nu este precizat, însă înainte de Alexandru Sassu a fost director general Tudor Giurgiu, n.r.), care le dăduse contracte contactelor sale politice, inclusiv firmelor prietenilor liberali", se mai arată în nota citată de Jurnalul Naţional.

Acelaşi document arată că tot Culcer le spusese diplomaţilor americani că ministrul Economiei Varujan Vosganian îşi dorise să înceapă o anchetă privind datoriile TVR, însă fusese oprit de preşedintele Camerei Deputaţilor de la acea vreme, Bogdan Olteanu, şi de ministrul de Interne, Cristian David. Culcer a adăugat că Sassu primise, în săptămâna următoare, de la Guvern, pentru TVR, 8 milioane de lei, echivalentul a circa 3 milioane de euro, chipurile pentru echipamente tehnice.

Nota citată mai arată Sassu a numit-o pe Mădălina Rădulescu în funcţia de director de ştiri la TVR la 16 octombrie 2007. "Culcer a descris-o pe Rădulescu drept un fost editor la Antena 1 al lui Dan Voiculescu, care nu a fost niciodată responsabilă pentru transmiterea unui întreg buletin de ştiri. Culcer a spus că propria poziţie la TVR trebuia redefinită independent de declaraţiile publice ale lui Sassu din 15 octombrie, indicând că ea va avea mai degrabă responsabilităţi manageriale decât editoriale. Culcer a mai notat că Sassu nu implicase departamentul de resurse umane al TVR în decizie şi a spus că se gândea să-l dea în judecată (pe Sassu, n.r.) dacă va fi oficializată vreo reorganizare deoarece nu fusese făcută conform regulilor", relatează diplomaţii americani.

"Culcer a susţinut că interferenţa lui Sassu în chestiunile editoriale ale TVR a început la scurt timp după numirea lui, când a angajat-o pe Mura Frânculescu pe post de consilier pe probleme editoriale, în luna septembrie. Culcer a mai zis că se plânsese deja de două ori de interferenţa editorială a lui Frânculescu şi că reuşise să o potolească. Culcer a mai susţinut că prietenia dintre Rădulescu şi Frânculescu a fost principalul motiv pentru numirea lui Rădulescu în funcţia de director de ştiri", se mai arată în nota diplomatică citată de Jurnalul Naţional.

Totodată, nota citată menţionează că un reporter de la agenţia naţională de presă le-a spus oficialilor politici de la ambasadă că ultimii doi ani constituiseră o perioadă de tranziţie, cu o libertate a presei fără precedent, dar că acum reporterii trebuiau din nou să se cenzureze dacă doreau să reuşească din punct de vedere profesional.

Nota menţionată relatează, de asemenea, că membrii CNA au stabilit că orice jurnalist ar fi dat publicităţii acele imagini şi i-au cerut lui Sassu să dea explicaţii în faţa Consiliului la 25 octombrie 2007.

Gelu Trandafir, membru CNA, a făcut la rândul său o serie de comentarii în discuţiile cu oficialii ambasadei americane la 19 octombrie, arătând că există o presiune crescândă a politicului în presa de stat. "El (Gelu Trandafir, n.r.) a spus că totul începuse atunci când Parlamentul a decis că Sassu, fostul şef al departamentului de propagandă al PSD, va fi şeful TVR, iar liberalii au primit conducerea CNA, prin persoana lui Răzvan Popescu. Trandafir a spus că membrii CNA hotărâseră să amâne alegerea unui preşedinte la CNA, dar au fost presaţi prin telefoane, inclusiv de ameninţare, ca să-l aleagă (pe Răzvan Popescu, n.r.) imediat, pe 13 septembrie 2007. El a comentat: «Când telefoanele sunt închise, sunt independenţi. Dar când sunt chestiuni importante la mijloc, aflăm clar cu cine votăm»", notează diplomaţii americani, adăugând că, potrivit lui Trandafir, din cauza legăturilor politice, îi va fi foarte dificil lui Popescu să-l sancţioneze pe Sassu.

Trandafir a descris TVR drept "foarte independentă" în perioada 2005 - 2007, adăugând însă că fuseseră înregistraţi paşi înapoi. Tot Trandafir a mai spus că Bogdan Olteanu s-a plâns la 15 octombrie 2007 că un material de pe TVR fusese favorabil avioanelor F16. Trandafir a respins acuzaţiile ca fiind lipsite de fundament şi a explicat că neînţelegerea a început după o dispută între Culcer şi Bogdan Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici