Winkler: ACTA - cel mai controversat subiect în dezbatere la nivelul UE

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat, joi, că ACTA a ajuns să fie cel mai controversat subiect aflat în dezbatere la nivelul UE, fiind o problemă care, de la începutul anului, a stârnit atitudini de respingere în rândul opiniei publice.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Winkler: ACTA - cel mai controversat subiect în dezbatere la nivelul UE

Winkler: ACTA - cel mai controversat subiect în dezbatere la nivelul UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iuliu Winkler a spus, într-o conferinţă de presă, că Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) este cel mai controversat subiect dezbătut la nivelul UE, fiind o chestiune care, de la începutul anului, a stârnit atitudini de respingere în rândul opiniei publice, precum şi reacţii contradictorii în mediul politic de la Bruxelles şi din capitalele europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În lunile martie şi noiembrie 2010, în Parlamentul European au fost dezbătute două rezoluţii referitoare la acest acord comercial. Cu ambele ocazii dezbaterea a avut ca punct central respectarea de către CE a principiului transparenţei în legătură cu ACTA, ca urmare a faptului că legislativul european a constatat lipsa de transparenţă, dar şi a unei consultări publice reale în privinţa acestui subiect. Parlamentarii au cerut asigurări cu privire la faptul că aplicarea ACTA nu va aduce niciun fel de atingeri drepturilor fundamentale ale cetăţenilor UE", a spus deputatul european al UDMR.

Acesta a adăugat că, în cadrul dezbaterii celor două rezoluţii, s-a situat, alături de Grupul PPE, pe o poziţie favorabilă adoptării ACTA, fiind convins de faptul că protejarea proprietăţii intelectuale este de o importanţă esenţială pentru UE, solicitând, însă, ca drepturi fundamentale, precum libertatea de expresie, dreptul la intimitate a cetăţenilor şi protecţia datelor personale să nu sufere atingere din partea vreunei prevederi a acestui acord.

Iuliu Winkler a afirmat că, la ora actuală, deputaţii europeni se află într-o situaţie dificilă deoarece, conform Tratatului de la Lisabona, care nu a extins suficient prerogativele PE în domeniul politicii comerciale comune, legislativul european poate doar să ratifice sau să respingă ACTA, neavând competenţa de a interveni în textul acestui acord comercial.

"Din punctul meu de vedere, asigurarea creşterii economice şi a unei dezvoltări sustenabile în UE nu este legată de viitorul producţiei de masă, a manufacturii extensive, ci de inovaţie, invenţie şi creativitate. Ca atare, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală este esenţială pentru noi, europenii", a spus Iuliu Winkler, care a adăugat că există estimări potrivit cărora comerţul la nivel mondial cu produse contrafăcute este de ordinul sutelor de miliarde de euro.

El s-a referit şi la pierderile în bani şi locuri de muncă pe care România le-a suferit din cauza dumping-ului cu produse chinezeşti contrafăcute.

Deputatul european a arătat că UE este şi trebuie să rămână "campioana respectării drepturilor fundamentale ale omului şi a libertăţilor individuale", inclusiv ale celor legate de comunicarea liberă în mediul digital.

"Pe de altă parte, neavând posibilitatea de a amenda ACTA, consider că a fi de acord cu 99% din prevederi şi a avea îndoieli asupra unui singur procent, aceasta trebuie să însemne un vot împotriva ACTA", a afirmat Iuliu Winkler.

Parlamentarul a adăugat că, săptămâna trecută, la Strasbourg, în grupul politic PPE, dar şi în rândul deputaţilor PPE membri ai Comisiei pentru Comerţ Internaţional (INTA), au avut loc dezbateri aprinse, poziţia care s-a desprins referindu-se la datoria de a analiza toate aspectele acestui acord comercial, de a apăra libertatea internetului, dar şi de a intensifica lupta împotriva produselor contrafăcute.

"Cu toate că un vot în INTA, respectiv în PE era programat pentru această vară, în dezbaterile amintite am exprimat opinia că rolul INTA nu este acela de a se pronunţa repede, ci acela de a analiza toate implicaţiile prevederilor ACTA şi de a decide într-un mod responsabil", a subliniat deputatul european.

El consideră că PE va putea lua o decizie responsabilă abia după ce Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa asupra ACTA şi după ce Comisia Europeană va organiza o consultare publică în care să fie implicate toate părţile interesate, de la reprezentanţii industriilor de film, muzicale etc. şi cei ai organizaţiilor care militează pentru apărarea drepturilor individuale.

"ACTA a stârnit dezbateri şi în cadrul UDMR. (…) Poziţia noastră este fermă. Nu putem accepta niciun acord internaţional care să încalce drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor UE", a conchis deputatul european al UDMR.

Comisia Europeană (CE) va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici