- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (25.09.2013, 18:18)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Winnie-the Pooh" şi "Alice în Ţara Minunilor", cărţi INTERZISE copiilor în America
Volume precum "Winnie-the Pooh", "Alice în Ţara Minunilor" şi "Jurnalul Annei Frank" se regăsesc în Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi clasice pentru copii care au fost interzise în Statele Unite ale Americii, informează buzzfeed.com.
Urmărește
1560 afișări
"Winnie-the Pooh" şi "Alice în Ţara Minunilor", cărţi INTERZISE copiilor în America (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Prezentăm mai jos Topul 15 al celor mai cunoscute cărţi pentru copii care au fost interzise la un moment dat în Statele Unite:
1) "Where's Waldo?", de Martin Handford - Publicat în 1987, acest volum a fost interzis, apoi republicat, întrucât în desenul de pe coperta ediţiei iniţiale se regăsea silueta unei femei care făcea plajă topless.
2) "The Giving Tree", de Shel Silverstein - În 1988, acest volum a fost interzis într-o bibliotecă din Colorado întrucât era considerat "sexist". A fost boicotat, totodată, de mai multe şcoli americane care susţineau că această carte "incriminează agenţiile de exploatare a fondurilor forestiere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
3) "Winnie-the-Pooh", de A.A. Milne - Animalele care vorbesc sunt considerate uneori "o insultă la adresa lui Dumnezeu", iar, în 2006, această carte a fost interzisă în anumite regiuni din Statele Unite. Mai multe instituţii din Turcia şi din Marea Britanie au interzis la rândul lor acest volum, afirmând că personajul Piglet este ofensator pentru musulmani. Alte instituţii au afirmat că volumul are anumite trimiteri la adresa nazismului.
4) "James and the Giant Peach", de Roald Dahl - În 1999, cartea a fost interzisă într-o şcoală generală din statul Texas pentru că în textul ei se regăsea cuvântul "fund".
5) "Harriet the Spy", de Louise Fitzhugh - În 1983, volumul a fost interzis în mai multe şcoli, fiind considerat "un exemplu rău pentru copii". A fost criticat şi sub motivul că "îi învaţă pe copii să mintă, să spioneze, să răspundă obraznic şi să înjure".
6) "Anne Frank: The Diary of a Young Girl", de Anne Frank - Apărută în 2010 pentru a marca a 50-a aniversare a volumului, printr-o ediţie de lux, cartea a fost interzisă într-o şcoală din statul Virginia din cauza "conţinutului sexual şi a tematicii homosexuale". În plus, cartea a fost anterior interzisă în mai multe şcoli americane pentru că era considerată "prea deprimantă". Recent, în mai 2013, o mamă din Michigan a încercat să obţină în justiţie interzicerea volumului din cauza "tendinţelor sale pornografice".
7) "Bridge to Terabithia", de Katherine Paterson - În 1996, cartea a fost interzisă în mai multe şcoli din Pennsylvania, fiind acuzată că promovează "blasfemia, lipsa de respect faţă de adulţi şi o elaborată lume fantastică care duce la confuzie". Cartea a fost interzisă în alte şcoli pentru folosirea expresiilor "Oh Lord" şi "Lord".
8) "Charlotte's Web", de E.B. White - La fel ca volumul "Winnie-the-Pooh", această carte a fost interzisă în 2006 în statul Kansas din cauza faptului că animalele care vorbesc erau considerate "o insultă la adresa lui Dumnezeu".
9) "Alice în Ţara Minunilor", de Lewis Carroll - S-ar părea că există referiri la fantezii sexuale şi la masturbare în această carte, apărută în 1900, motiv pentru care ea a fost interzisă în şcolile din New Hampshire. De la acea interdicţie iniţială, cartea a fost criticată de mii de alte instituţii, iar în anii '60 a fost acuzată că ar promova folosirea drogurilor de către copii.
10) "Where the Wild Things Are", de Maurice Sendak - Cartea, apărută în 1963, a fost interzisă la început în aproape toate statele sudiste aproape imediat după publicare şi, de atunci, este criticată în mod constant pentru faptul că ar promova "vrăjitoria şi evenimentele supranaturale".
11) "The Lorax", de Dr. Seuss - O şcoală districtuală din California a interzis această carte, în 1989, considerând că "penalizează industria de exploatare forestieră" şi că îi învaţă pe copii să urască exploatările forestiere.
12) "Green Eggs and Ham", de Dr. Seuss - Cartea a fost interzisă în California, unde era acuzată că promovează "seducţia homosexuală". A fost interzisă şi în China, pentru "marxism timpuriu", din 1965 şi până la moartea lui Dr. Seuss în 1991.
13) "Charlie şi fabrica de ciocolată", de Roald Dahl - O bibliotecă din Colorado a interzis cartea, considerând că aceasta promovează "o proastă filosofie de viaţă". În plus, de la publicarea sa în 1964, volumul a fost acuzat că a comparat personajele Oompa Loompa cu locuitorii din Africa. Descrierile acestor personaje a fost schimbate ulterior în ediţia revizuită din 1988.
14) "Vrăjitorul din Oz", de L. Frank Baum - Toate bibliotecile publice din Chicago au interzis această carte, apărută în 1928, din cauza influenţei sale "lipsite de religiozitate" şi a faptului că "descrie femei în roluri de conducători puternici". În 1957, Biblioteca Publică din Detroit a interzis volumul, considerând că acesta "nu are nicio valoare pentru copiii din zilele noastre".
15) "Brown Bear, Brown Bear, What do you see?", de Bill Martin Jr. - În 2010, Consiliul de stat pentru educaţie din Texas a interzis pentru scurt timp acest volum ilustrat, apărut în 1967, după ce l-a confundat pe autorul ei, Bill Martin Jr., cu filosoful Bill Martin, autorul volumului "Ethical Marxism: The Categorical Imperative of Liberation".
Bonus: Dicţionarul Merriam-Webster - În 2010, a 10-a ediţie a celebrului dicţionar a fost interzis în mai multe şcoli din California întrucât a inclus definiţia termenului "sex oral".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe