- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.05.2011, 13:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zilele Europene ale Operei aduc muzică, balet şi evenimente pentru copii pe 7 şi 8 mai, pe scena ONB
Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite prin diverse manifestări - spectacole de operă şi balet, o prezentare interactivă şi un atelier pentru copii, dar şi un concert-omagiu pentru Maria Callas - pe 7 şi 8 mai, la Opera Naţională Bucureşti (ONB), informează instituţia de spectacole.
Urmărește
70 afișări
Opera Naţională Bucureşti va participa la Zilele Europene ale Operei cu o serie de evenimente speciale, deschise iubitorilor de toate vârstele ai operei şi ai artei în general. Pentru a facilita accesul unui număr mare de spectatori la operă, toate evenimentele incluse în acest program sunt concepute în termeni de "porţi deschise", acest lucru însemnând acces gratuit în limita locurilor disponibile.
Sâmbătă, de la ora 11.00, micii spectatori sunt invitaţi în Foaierul Galben al ONB la cea mai recentă premieră a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" - "Harap-Alb". Celebra poveste semnată de Ion Creangă va prinde viaţă sub forma unui spectacol de balet pentru copii, în regia şi coregrafia Mariei Popa. Scenografia a fost realizată de Andreea Koch, iar colajul muzical a fost alcătuit de Maria Popa şi Alexandru Istrate din lucrările unor compozitori români precum George Enescu, Marţian Negrea şi Paul Constantinescu. Din distribuţie fac parte Alexandru Negru, Octavian Ştefănescu, Luminiţa Dincă, Cristina Osiceanu, Marian Horhotă, Adina Manda, Iulian Gliţă, Radu Andrei Udoriu, Nicolas Daniel Bohor, David Mannara, Sorin Mihai, Tudor Moldoveanu, Mircea Crăciun, Alexandru Polihron, Oana Nicolescu, Monica Iamandi, Andreea Mihai, Alina Stanciu, Florin Iancu, spectacolul fiind realizat cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti.
Sâmbătă seară, la ora 19.00, iubitorii de operă sunt aşteptaţi la "Alcina", spectacol realizat în coproducţie de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Opera semnată de Georg Friedrich Händel are la bază un libret inspirat de poemul epic "Orlando furioso", creaţie a poetului italian renascentist Ludovico Ariosto.
Îşi vor da concursul Orchestra de Barockeri a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (concert maestru: Mihail Ghiga, clavecin: Verona Maier, lăută: Olivia Iancu) şi studenţi ai aceleiaşi instituţii de învăţământ, care urmează în prezent cursuri de specialitate la nivel de licenţă şi masterat: Rodica Vică, Emanuela Pascu, Adina Băjenică Secobeanu, Veronica Anuşca, Iustinian Zetea, Nicolae Simonov şi Ana Cebotari. Tinerele talente vor evolua sub bagheta dirijorului Adrian Buciu. Regia este semnată de Anda Tăbăcaru Hogea, scenografia a fost concepută de Anca Albani, iar mişcarea scenică a fost realizată de Monica Mihăescu. Pregătirea muzicală a producţiei fost asigurată de Mihail Vîrtosu şi Alexandru Geamănă.
Duminică, este din nou rândul micilor spectatori să vină la "porţile deschise" ale Operei Naţionale Bucureşti. La ora 11.00, în Foaierul Galben al ONB, va avea loc o prezentare interactivă pe tema "De ce iubim opera?", activitate adresată copiilor de vârsta gimnaziului (clasele V - VIII). Întâlnirea va fi moderată de dirijorul ONB Vlad Conta, cu participarea mezzo-sopranei ONB Oana Andra. Cei doi artişti îi vor conduce pe copii prin lumea operei, printre temele atinse în cadrul discuţiei numărându-se: caracteristicile spectacolului de operă în comparaţie cu alte forme de spectacol, "secretele de culise" ale unui dirijor, cum este structurată o operă, cum arată o partitură, cum se pregăteşte un solist de operă pentru un nou rol.
În paralel cu acest eveniment se va desfăşura un atelier de creaţie pentru participanţii cu vârste mai mici (clasele I - IV), în cadrul căruia copiii vor lucra practic (desen, colaj etc.), în jurul temei "Pe scena Operei". Atelierul va fi coodonat de Mona Silvia-Timofte, colaborator ONB şi al Muzeului Naţional de Artă al României. Pentru prezentarea interactivă din Foaierul Galben, accesul este liber în limita locurilor disponibile. Pentru atelierul de creaţie, din cauza spaţiului restrâns, va participa o singură clasă de copii.
Dumincă seară, la ora 19.00, evenimentul care va încheia Zilele Europene ale Operei este concertul "Omagiu Maria Callas". Concertul se va desfăşura în prezenţa Giovannei Lomazzi, asistentă a Mariei Callas. Giovanna Lomazzi a participat ca membru al juriului în mai multe concursuri şi selecţii internaţionale de canto. Din 1992 este vicepreşedinta Asociaţiei lirice şi concertistice italiene (ASLICO) din Milano, şcoală de perfecţionare pentru cântăreţii lirici. Cu o activitate recunoscută la nivel internaţional această instituţie organizează în fiecare an Concursul pentru tinerii interpreţii lirici din Europa, la care se înscriu peste 200 de participanţi.
Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Alessandro Fabrizzi (Italia), numit recent director artistic şi muzical al Orchestrei simfonice italiene Monteverdi. Îşi vor da concursul solişti vocali ai ONB şi artişti invitaţi (în ordine alfabetică): Iordache Basalic, Mariana Colpoş, Maria Jinga, Hector Lopez, Silvia Sorina Munteanu, Ionuţ Pascu, Daniela Păcurar, Anda Pop, Cristina Radu, Carmen Topciu, Mediana Vlad. Evenimentul va avea loc cu participarea orchestrei şi corului ONB (maestru de cor: Stelian Olariu).
Din programul serii vor face parte fragmente cunoscute şi îndrăgite, din opere precum: "La Traviata" (Giuseppe Verdi), "Bărbierul din Sevilia" (Gioacchino Rossini), "Don Pasquale" (Gaetano Donizetti), "Carmen" (Georges Bizet), "La Bohème" şi "Tosca" (Giacomo Puccini).
În acest an, Zilele Europene ale Operei vor fi sărbătorite de toate teatrele lirice importante ale continentului în datele de 7 şi 8 mai. Evenimentul este coordonat la nivel internaţional de Opera Europa şi Reţeaua europeană pentru educaţie în operă şi balet (RESEO), ediţia din acest reunind 103 companii din 23 de ţări europene. Obiectivul manifestării este acela de a deschide uşile teatrelor lirice pentru a permite publicului larg să descopere specificul operei şi universul "ascuns" din spatele scenei. Anul trecut, peste o sută de mii de vizitatori au trecut porţile operelor europene în cadrul manifestării. Tema aleasă pentru ediţia 2011 este "Urechi tinere" ("Young Ears"), referindu-se atât la publicul tânăr (copii şi adolescenţi) - care trebuie să beneficieze de programe educative special concepute pentru a se apropia de genul liric -, cât şi la persoane care nu au fost niciodată sau au fost foarte puţin la operă, dar care constituie un public potenţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:22
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi