- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.11.2015, 14:50)
- Patricia Marinescu
Zilele Filmului Polonez - CinePOLSKA: două weekenduri de proiecţii, la Bucureşti
Zilele Filmului Polonez - CinePOLSKA se desfăşoară, între 27 şi 29 noiembrie şi în perioada 4 - 6 decembrie, la sediul Institutului Cultural Polonez din Bucureşti, sub genericul "filme despre curaj".
Urmărește
185 afișări
Zilele Filmului Polonez - CinePOLSKA: două weekenduri de proiecţii, la Bucureşti (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
"Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediţiei din acest an a CinePOLSKA înfăţişează poveşti reale. Privindu-le, poţi cunoaşte evenimente puţin cunoscute din istoria Poloniei şi Europei, dar şi oameni care au participat la ele", spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, organizatorul CinePOLSKA în România, potrivit site-ului culturapoloneza.ro.
"Unele dintre filmele alese de noi au bătut recordul la frecvenţă - au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. În cadrul CinePOLSKA vrem să arătăm ce fel de teme îi interesează pe regizorii polonezi şi care dintre ele atrag publicul. Am speranţa că, mulţumită acestei selecţii, publicul român ne va cunoaşte mai bine", a adăugat Agnieszka Skieterska.
CinePOLSKA începe pe 27 noiembrie, la ora 20.00, cu filmul "Dumnezeii", de Łukasz Palkowski, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii '80 a pus, prin forţele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. Pelicula a obţinut premiul cel mare la Festivalul de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
Al doilea film din program este "Jack Strong", de Władysław Pasikowski, care prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofiţer polonez, care, dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial, a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varşovia, riscându-şi propria viaţă şi pe cea a familiei sale. Din cauza acestor acţiuni, Kukliński a fost nevoit să fugă din Polonia comunistă cu ajutorul serviciilor americane.
Tinerii de astăzi, cu sistemul lor de valori şi cu modul în care relaţionează între ei, sunt portretizaţi de Anna Kazejak în filmul "Promisiunea". Tragedia prezentată aici este urmarea unei înţelegeri radicale a unor valori precum fidelitatea, devotamentul şi curajul, dar şi a barierelor în comunicarea dintre adulţi şi tineri.
Proiecţia de filme artistice poloneze de la Bucureşti este şi un bun prilej de a vedea una dintre cele mai importante superproducţii poloneze din ultimii ani - "Varşovia 44", de Jan Komasa, povestea epică a unei generaţii de tineri care, în perioada Poloniei aflate sub ocupaţie germană, au participat la Revolta de la Varşovia din anul 1944. Filmul lui Komasa se adresează publicului tânăr de astăzi şi vorbeşte despre eroismul tinerilor din trecut folosind un limbaj, o imagine şi o muzică familiare spectatorului contemporan.
În cadrul CinePOLSKA, spectatorii vor putea viziona şi filmul poliţist "Fotograful", de Waldemar Krzystek. Dincolo de acţiunea tensionantă, regizorul prezintă în filmul său mecanismele aversiunii şi fricii între două popoare înrudite, dar şi oameni care nu vor să se supună acestora.
Evenimentul Zilele Filmului Polonez la Bucureşti se încheie pe 6 decembrie, cu "Cetăţeanul", de Jerzy Stuhr, cunoscut actor şi regizor, care râde de mitologia istorică a Poloniei. Rolul principal în această comedie este interpretat de Stuhr însuşi. Filmul a obţinut, la Festivalul din Gdynia, premiul special pentru curajul de fi a abordat teme dificile.
Proiecţiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică şi în colaborare cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe