Zilele muzicale "Carl Filtsch" organizate la Sebeş, în oraşul natal al muzicianului

Autorităţile din Sebeş organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, cea de-a treia ediţie a Zilelor Muzicale "Carl Filtsch", eveniment ce cuprinde concerte şi recitaluri de muzică simfonică şi are ca scop promovarea compozitorului şi pianistului de renume mondial Carl Filtsch, de origine română.

Urmărește
69 afișări

Potrivit Primăriei Sebeş, evenimentul a început vineri cu un moment comemorativ la mormântul familiei Filtsch din Sebeş, iar sâmbătă şi duminică sunt programate concerte şi recitaluri de muzică de cameră şi simfonică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Programul cuprinde un concert de muzică de cameră, susţinut de Cvartetul de Coarde "Gaudeamus" Braşov, un recitalul de pian, susţinut de Mihai Diaconescu şi un concert simfonic susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Momentele muzicale se vor desfăşura la Biserica Evanghelică din Sebeş.

Carl Filtsch este un pianist şi compozitor originar din Sebeş, însă cunoscut mai mult în străinătate decât în această zonă.

Filtsch s-a născut în 28 mai 1830 la Sebeş, fiind fiul pastorului evanghelic din oraş. Tânărul Filtsch a început cursurile de pian de la vârsta de trei ani, iar la numai şapte ani a fost dus la Viena unde a fost prezentat Curţii Imperiale.

La 11 ani el a debutat în public, înregistrând un succes răsunător, iar la 12 ani a ajuns elevul preferat al lui Frederic Chopin la Paris. La scurt timp, Carl Filtsch s-a îmbolnăvit de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia, localitate unde şi moare în 11 mai 1845.

Administraţia locală din Sebeş face în prezent demersuri pentru a aduce în ţară rămăşiţele pământeşti ale muzicianului.

Potrivit primarului din Sebeş, Liviu Mugurel Sârbu, demersurile sunt foarte avansate, iar rămăşiţele lui Carl Filtsch ar putea fi aduse în ţară în toamnă şi aşezate într-un monument funerar care va fi realizat în curtea Bisericii Evanghelice din Sebeş.

Filtsch are opt compoziţii proprii, din care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. Specialiştii în istoria muzicii spun că el a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut în timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici