- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (20.03.2019, 12:03)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Francofoniei, sărbătorită anul acesta prin sloganul "En français, s’il vous plaît"
Ziua Internaţională a Francofoniei se sărbătoreşte în fiecare an pe 20 martie, în toate ţările care au franceza ca limbă oficială, de cultură, de lucru sau de comunicare internaţională. Anul acesta, Ziua Francofoniei are drept slogan "În franceză, vă rog/ En français, s’il vous plaît".
Urmărește
2394 afișări
Ziua Francofoniei, sărbătorită anul acesta prin sloganul "En français, s’il vous plaît"
Sărbătoarea a fost instituită în anul 1998, pentru a celebra diversitatea ţărilor fracofone şi limba franceză care le leagă. Cu ocazia acestei zile, întreaga lună martie este marcată de evenimente dedicate limbii şi culturii franceze.
Sloganul de anul acesta, ales de Louise Mushikiwabo, secretar general al Francofoniei, prezintă imaginea unei limbi moderne, apte să denumească toate realităţile lumii de astăzi, de la domeniul online la economie, ştiinţe, media, potrivit francophonie.org.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Sloganul se adresează mai ales tinerilor francofoni: "Aveţi ocazia de a vorbi o limbă far a lumii moderne, profitaţi! Daţi dovadă de imaginaţie şi creativitate, în limba franceză".
Anul acesta, actriţa şi umorista Roukiata Ouédraogo, din Burkina Faso, a fost aleasă imaginea Zilei Internaţionale a Francofoniei. Aceasta este o tânără care prezintă publicului bogăţia şi influenţele limbii franceze prin intermediul cuvintelor, sonorităţilor acestora, diversităţii lor.
În direct de la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) din Paris, aceasta va rosti sloganul numeroşilor invitaţi la manifestare, care vor participa mai ales prin intermediul reţelelor de socializare online.
Un alt moment important al evenimentului este lansarea unei noi ediţii a raportului "La langue française dans le monde", elaborat o dată la patru ani de OIF şi publicat la editura Gallimard. Lucrarea confirmă dinamismul spaţiului lingvistic francofon: cu 300 de milioane de vorbitori, repartizaţi în 106 ţări şi teritorii, franceza posedă toate caracteristicile unei limbi mondiale. A doua limbă predată la nivel mondial, reprezintă şi o importantă valoare adăugată pe piaţa muncii şi, într-o perioadă în care practicile online şi consumul de audiovizual se intensifică, demonstrează o mare vitalitate pe internet şi reţelele de socializare.
Toate evenimentele dedicate acestei zile, din Vietnam în Argentina şi din Africa de Sud în Estonia, se găsesc pe site-ul www.20mars.francophonie.org.
Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat pe 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei (AIF) în 1999 şi, din ianuarie 2006, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, care, în prezent, include 88 de state şi guverne.
România este prezentă în cadrul Francofoniei din 1991, când a obţinut calitatea de observator, devenind apoi membru cu drepturi depline, în 1993. România a preluat preşedinţia Francofoniei în cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfăşurat la Bucureşti, în septembrie 2006.
În România, pe tot parcursul lunii martie, filialele Institutului Francez din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara propun un program bogat şi variat, ilustrând spiritul Francofoniei în ideea transmiterii de valori precum diversitatea, solidaritatea şi drepturile omului către generaţia tânără.
Dezbateri, concursuri de scheciuri, ateliere de creaţie/ benzi desenate, conferinţe şi expoziţii sunt organizate pentru a sărbători Francofonia la nivel naţional în luna martie.
De asemenea, diferite evenimente şi proiecte vor fi consacrate ilustrării rolului profesorilor, subliniind calitatea lor de vectori de transmitere a unor cunoştinţe şi valori prin limba franceză.
Miercuri seară, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, va avea loc un spectacol susţinut de artistul şi umoristul Jamel Debbouze. Spectacolul este organizat de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România (GADIF), Biroul Regional pentru ţările din Europa Centrală şi de Est al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (BRECO) şi Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF).
În România, francofonia şi francofilia sunt reprezentate prin diferite punţi de cooperare în domenii variate, precum creaţia artistică, sfera educativă, mediul universitar, dar şi cursurile de limba franceză. De altfel, Luna Francofoniei vine cu o noutate pentru cei care doresc să înveţe limba franceză, respectiv o platformă de cursuri online, Frantastique, informaţii despre aceasta fiind disponibile pe site-ul Institutului Francez din România.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Premiile Gopo 2019 | Vedeta galei, pelicula „Moromeţii 2”, a câştigat nouă trofee, printre care şi distincţia pentru Cel mai bun film de lungmetraj
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe