- Home
- Cultură-Media
- (15.11.2024, 10:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc
Baklavaua, desertul cu şerbet renumit în întreaga lume, este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile delicii ale bucătăriei turceşti. Este un desert incredibil pe care merită să-l gustaţi pe timpul vizitei voastre în Turcia. Această delicatesă se prepară prin aşezarea fisticului, alunelor sau nucilor între 40 de straturi de foitaj subţire, coacerea lor ulterioară şi turnarea şerbetului. Bucuraţi-vă de acest desert minunat sărbătorit la nivel mondial pe data de 17 noiembrie (Ziua Mondială a Baclavalei).
Urmărește
85 afișări
Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc
Considerat initial un desert regal sau ceremonial - baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman, devenind un desert cunoscut pentru gustul său. Numai bucătarii special antrenaţi în arta preparării baclavalei puteau să o prepare, mai ales când era vorba de ceremonii şi sărbători. Mâinile pricepute ale maeştrilor creau aroma perfectă a baklavalei, cu straturile ei subţiri ca hârtia şi cu şerbetul îngroşat. Transmisă din generaţie în generaţie, cu reţeta sa tradiţională şi gustul său elaborate. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunţile, a fost păstrată ca tradiţie în Turcia până în ziua de azi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Primul baclava recunoscută la nivel mondial a fost baclavaua de la Gaziantep. Majoritatea cunoscătorilor afirmă faptul că cea mai bună baclava se face la Gaziantep, provincie din sud-estul Turciei. În 2013, Comisia Europeană a acordat Baklavalei de la Gaziantep statutul de „denumire de origine protejată”, şi a transformat-o în primul produs turcesc înregistrat pe lista sa. Nu este surprinzător că gustul baclavalei de la Gaziantep este autentic, oraşul fiind un paradis culinar cu o bucătărie impresionantă. De altfel, bucătăria oraşului a fost recunoscută anterior, fiind inclusă în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO în domeniul gastronomiei.
Prepararea baclavalei, la fel ca în bucătăriile Imperiului Otomane, este transmisă din generaţie în generaţie la Gaziantep, printr-o relaţie maestru-ucenic. Singura modalitate de a obţine acest gust de neegalat este prin pricepere, atenţie la detalii şi precizie. Maeştrii întind foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local şi unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiţionale, iar după coacere se adaugă şerbetul.
Cum au descris degustătorii prima lor experienţă cu baclavaua de la Gaziantep: „Întâi îi vezi culoarea galben-aurie, apoi auzi fâşâitul straturilor de aluat şi simţi aroma fisticului proaspăt şi a untului. În cele din urmă, are un gust uşor dulceag, dar savuros. Savuraţi-o!”
Varietăţi Fără Sfârşit
Deşi baklavaua de la Gaziantep este cea mai populară, acest desert se remarcă prin varietatea sa nesfârşită şi prin gustul său delicios în fiecare regiune. Cea mai importantă diferenţă dintre varietăţile de baklava constă în umplutură. În fiecare regiune, umplutura de baclava este preparată cu ingredientele locale disponibile. Având în vedere că Turcia are o geografie vastă cu diferite microclimate şi produse locale, ingredientele pentru umplutura de baclava variază în fiecare colţ al ţării. De exemplu, baclavaua de la Gaziantep conţine fistic, în timp ce baclavaua din regiunea Mării Negre are alune. Baklavaua umplută cu nuci este provine din Anatolia Centrală. Mai mult, în regiunea Tracia, vă puteţi bucura de baclava umplută cu migdale sau acoperită cu seminţe de susan.
Alte varietăţi de baclava poartă nume diferite în funcţie de metoda de tăiere şi de ingrediente. Printre diversele varietăţi denumite după metodele de tăiere se numără „havuç dilimi baklava” (baclava felie de morcov), „midye baklava” (baclava în formă de midie) şi „bülbül yuvası” (baclava în formă de cuib de privighetoare). În ceea ce priveşte ingredientele, „sütlü nuriye” este preparată cu lapte în loc de şerbet, „fıstık sarma” (împachetare cu fistic) şi „ceviz sarma” (împachetare cu nuci) care conţine o cantitate mare de nuci faţă de baclavaua originală, iar baclavaua kuru (uscată) are mai puţin şerbet.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024