- Home
- Cultură-Media
- (14.07.2022, 05:56)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
14 iulie 1789 - Când francezii au strigat pentru "libertate, egalitate şi fraternitate"
Una dintre zilele revoluţionare de la Paris şi acum o sărbătoare naţională, 14 iulie („Ziua Bastiliei”) este sărbătorită cu parade militare solemne, dansuri şi spectacole cu artificii. Căderea Bastiliei din 14 iulie 1789 este comemorată în Franţa de mai bine de un secol.
Urmărește
4266 afișări
Wikipedia Commons
În secolul 18, Franţa era o monarhie condusă de rege din dinastia Capeţiană din 987. La putere era Casa de Bourbon din 1589 care a făcut din Franţa o mare putere europeană. Dar după 200 ani, monarhia nu mai putea face faţă provocărilor epocii moderne.
Din 1756 până în 1763, Regatul Franţei a purtat Războiul de Şapte Ani cu Marea Britanie, conflict pe care l-a pierdut. Francezii au fost nevoiţi să cedeze coloniile din America de Nord la est de râul Mississippi, Canada, Tobago, Dominica, Grenada şi Sakars din India.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
A fost o înfrângere umilitoare, dar regele Ludovic al XVI-lea a vrut să se revanşeze prin a sprijini coloniile americane în lupta lor pentru independenţă împotriva Marii Britanii din 1775 până în 1783. Coloniile americanie au câştigat războiul de independenţă după ratificarea Tratatului de la Paris din 1783 şi au devenit Statele Unite ale Americii.
Franţa şi-a demonstrat capacitatea de luptă, dar a ajuns împovărată de cheltuielile pentru război şi datorii, şi s-a ajuns la creşterea taxelor de pe urma cărora populaţia săracă a avut cel mai mult de suferit. Clasa nobiliară şi clerul au rămas neafectate, iar familia regală se desfăta cu un stil de viaţă de lux.
Societatea franceză era împărţită în Stările Generale:
- Starea Întâi - Nobilimea
- Starea a Doua - Clerul
- Starea a Treia - ţăranii, meşteşugarii, negustorii, burghezii
În mai 1789, nemulţumirile Stării a Treia au dus la convocarea Statelor Generale care a fost transformată în Adunarea Naţională în iunie.
Starea a Treia cerea abolirea feudalismului, impunerea controlului de stat asupra Bisericii Catolice din Franţa şi extinderea dreptului de vot.
La 12 iulie, Adunarea a intrat într-o sesiune non-stop după ce au circulat zvonuri că regele plănuia să folosească Gărzile Elveţiene pentru a o forţa să înceteze. Vestea a adus la mulţimi de protestatari în stradă, iar soldaţii regimentului de elită Gardes Françaises au refuzat să-i împrăştie.
Pe 14 iulie, mulţi dintre aceşti soldaţi s-au alăturat mulţimii pentru a ataca Bastilia, o fortăreaţă regală cu depozite mari de arme şi muniţie. Guvernatorul său, Bernard-René de Launay , s-a predat după câteva ore de lupte. Dus la Hôtel de Ville, a fost executat, cu capul său înfipt într-un băţ, şi protestatarii au defilat cu el în jurul oraşului.
Fortăreaţa Bastiliei a fost apoi dărâmată într-un timp scurt. Deşi se zvoneşte că servea şi ca penitenciar, Bastilia a avut şapte deţinuţi: patru falsificatori, doi nobili reţinuţi pentru „comportament imoral” şi unul suspect de crimă.
Cu toate acestea, ca simbol puternic al Vechiului Regim, distrugerea fortificaţiei a fost privită ca un triumf al protestatarilo, iar Ziua Bastiliei este încă sărbătorită în fiecare an.
În cultura franceză, asaltul Bastiliei este văzută drept începutul Revoluţiei. Revoluţia Franceză a luat o direcţie sângeroasă, rezultând 40.000 de morţi, culminând cu ghilotinarea regelui Ludovic al XVI-lea şi a reginei Marie Antoinette.
Monarhia a fost abolită în 1792, fiind creată Prima Republică Franceză condusă de Convenţia Naţională din Franţa (adunare cu caracter legislativ) şi Directoratul cu putere executivă.
Din păcate, Prima Republică a fost haotică, marcată de regimul de teroare a lui Maximilien Robespierre, încheiată în 1794 cu arestarea şi ghilotinarea sa, şi apoi cu venirea lui Napoleon Bonaparte la putere în 1799 care a devenit Primul Consul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu