O simeză de 3,5 metri înălţime şi 51 de metri lungime, pe care va fi expusă copia unui tablou reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, a fost montată, în aceste zile, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tabloul a fost adus din judeţul Veszprem (Ungaria) şi va fi dezvelit în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.
Reproducerea după „Tabloul circular ardelean” a fost prezentată anul trecut într-o localitate din judeţul Veszprem din Ungaria, judeţ înfrăţit cu Covasna.
Unul dintre organizatori, consilierul local Gazda Zoltan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din lucrarea originală, care se află în Polonia, s-a păstrat doar o parte, iar copia care va fi expusă şi la Sfântu Gheorghe a fost realizată după o reproducere veche.
Tabloul panoramic are o lungime de 50 de metri şi trei metri înălţime şi va expus în apropierea Primăriei Sfântu Gheorghe.
Potrivit datelor oferite de organizatori, tabloul original a fost prezentat pentru prima dată la Budapesta, cu ocazia festivităţilor organizate la aniversarea a 50 de ani de la luptele din 1848. Pânza de 15 metri înălţime şi cu suprafaţa de 120 de metri a fost expusă în pavilionul „Városliget”.
Lucrarea originală a fost realizată în anul 1897 de mai mulţi pictori polonezi, maghiari şi un german, care au lucrat, timp de cinci luni, la Lemberg, pentru realizarea tabloului. La început, tabloul a fost cunoscut sub numele „Bem şi Petőfi”, „Bem în Ardeal”, „Bătălia de la Sibiu”, însă ulterior a fost numit „Tabloul circular ardelean”.
La sfârşitul anului 1907, tabloul a fost transportat la Varşovia. Peste un an, a fost expus încă o dată la Varşovia, după care a fost dezmembrat şi fragmentele s-au împrăştiat.
Până în prezent, s-au găsit 32 de părţi ale tabloului. Muzeul Regional din Tarnów, care are în colecţia sa 14 fragmente, face investigaţii de mai mult de 20 de ani pentru a le găsi pe celelalte.