Cum a ajuns un program de educaţie finanţat de companii să fie singura şansă a unor copii de a accesa universităţi de top

  • Elevii pasionaţi de matematică, fizică sau informatică care vor să facă performanţă sunt susţinuţi, de nouă ani, prin proiectul ”Hai la Olimpiadă!” finanţat de retailerul online eMAG
  • Valoarea investiţiei în acest program a fost de 9 milioane de lei până în prezent
  • Profesorul Adrian Dafinei, coordonatorul lotului de olimpici internaţionali la fizică: ”Pentru mulţi elevi din programul ”Hai la Olimpiadă!” obţinerea unui premiu internaţional e singura şansă de a avea acces la universităţi de top”.
2538 afişări
Imaginea articolului Cum a ajuns un program de educaţie finanţat de companii să fie singura şansă a unor copii de a accesa universităţi de top

Cum a ajuns un program de educaţie finanţat de companii să fie singura şansă a unor copii de a accesa universităţi de top

Peste 5.000 de elevi şi studenţi din 26 de oraşe din ţară, pasionaţi de matematică, fizică sau informatică, se pregătesc anual prin intermediul programului ”Hai la Olimpiadă!”, un proiect susţinut de nouă ani încoace de către retailerul online eMAG. 
 
”Mulţi dintre elevii care se pregătesc în centrul „Hai la Olimpiadă!” provin din familii cu venituri modeste, iar obţinerea unui premiu pe plan internaţional este singura şansă pe care o au pentru a avea acces la universităţi de top. În acest context, Fundaţia eMAG ne-a acordat sprijin atât nouă, profesorilor, cât şi elevilor care au găsit căi de participare la concursurile internaţionale. Datorită acestui sprijin, am reuşit să-i ţinem pe elevi motivaţi.
 
 
Rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor, iar mulţi dintre ei au reuşit să obţină rezultatele care le asigură un loc la o universitate de top”, a explicat prof. Adrian Dafinei, coordonatorul lotului de olimpici internaţionali la fizică. 
 
Până în prezent, valoarea investiţiei în programul ”Hai la Olimpiadă!”depăşeşte 9 milioane de lei, iar o parte semnificativă din sumă provine direct de la clienţii eMAG, care susţin iniţiativele Fundaţiei prin donaţii la finalul sesiunilor de cumpărături, iar de-a lungul timpului, proiectul a fost susţinut şi de către BCR. 
 
”Programul le permite tinerilor talentaţi să se cunoască şi să lucreze împreună pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile, şi pentru a lucra la un nivel superior celui de la şcoală. Mai mult, datorită omogenităţii echipelor, beneficiul major pentru elevi este că putem aborda teme mai dificile decât la clasă. Cred că recompensa financiară pe care o primesc profesorii de la Fundaţia eMAG îi ajută să simtă că munca lor este apreciată”, a explicat prof. Adelina Loredana Manea, coordonatoarea centrului de pregătire ”Hai la Olimpiadă!” de matematică din Braşov.
 
Ea a mai precizat că, de când au intrat în programul „Hai la Olimpiadă!”, în 2015, a crescut interesul elevilor pentru a participa la cursurile de pregătire oferite în aceste centre. În Braşov exista un centru de pregătire pentru matematică încă din 2010, iar datorită efortului de comunicare depus de echipa „Hai la Olimpiadă!” a crescut numărul de tineri interesaţi. 
 
”Din punctul meu de vedere, cel mai mare beneficiu este că acest proiect a atras mai mulţi tineri, care sunt motivaţi să înveţe matematică. Mai mult, unii dintre primii absolvenţi ai programului „Hai la Olimpiadă!” au devenit profesori de matematică, contribuind astfel la formarea noii generaţii”, a mai spus Adelina Loredana Manea.
 
 
Necesitatea unor astfel de programe finanţate de companii este din ce în ce mai mare, mai ales în contextul crizei sanitare cu care ne confruntăm. Pandemia de coronavirus a arătat că sistemul educaţional nu s-a putut adapta noilor condiţii şi nu a reuşit o migrare acceptabilă către învăţarea la distanţă, ceea ce a generat perspectiva îngrijorătoare a apariţiei unor generaţii de elevi majoritar sub-educate sau semianalfabete, adaugă prof. Adrian Dafinei.
 
”Impactul a fost semnificativ şi asupra tinerilor din centrele de performanţă, deoarece Ministerul Educaţiei a sistat concursurile şcolare. Concursurile şcolare sunt importante fiindcă le permit elevilor să îşi evalueze cunoştinţele, comparându-se cu cei mai buni elevi din ţară. Efectele negative ale pandemiei au fost resimţite şi mai mult de către cei care aveau capacitatea de a participa la concursurile internaţionale, deoarece câştigarea unei medalii le aduce şi posibilitatea de a urma cursurile unei universităţi prestigioase din America de Nord sau din Europa de Vest, fără taxe”, a mai spus Adrian Dafinei.
 
Fundaţia eMAG va continua programul „Hai la Olimpiadă!”, din dorinţa de a-i sprijini pe tinerii care vor şi pot să facă performanţă la matematică, fizică şi informatică. În prezent sunt funcţionale 54 de centre în întreaga ţară, în care se pregătesc peste 5.000 de elevi şi studenţi anual. 
 
Cursurile de pregătire sunt gratuite şi se vor ţine fizic sau on-line, în conformitate cu normele impuse pentru fiecare localitate. Detalii despre cum se derulează programul şi care este modalitatea de înscriere sunt accesibile pe site-ul programului https://hailaolimpiada.ro/
 
Cifrele programului ”Hai la Olimpiadă!”
 
  • 54 de centre de pregătire pentru performanţă la matematică, fizică şi informatică au fost înfiinţate în 26 oraşe din ţară – Alexandria, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Beclean, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Huşi, Iaşi, Năsăud, Oradea, Piatra Neamţ, Rădăuţi, Roman, Sângeorz-Băi, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara, Vatra Dornei, Vaslui
  • 6.058 copii buni la matematică, fizică şi informatică s-au pregătit în anul şcolar  2020-2021 în aceste centre, sub îndrumarea a 341 de profesori de elită. 
  • 9 milioane de lei a fost valoarea investiţiei în programul ”Hai la Olimpiadă!” într-o perioadă de nouă ani

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici