15 idei pentru readucerea creşterii în zona Europei Centrale şi de Est şi oprirea migraţiei tinerilor

Politicienii şi guvernele actuale sunt văzuţi drept cel mai mare rău în fiecare ţară din zonă (trebuie adunaţi toţi şi trimişi în spaţiu), iar impresia tuturor este că birocraţii de la Bruxelles au ajuns o frână în dezvoltarea economică. Cum poate creşte din nou Europa Centrală şi de Est astfel încât tinerii născuţi aici să nu îşi mai dorească să migreze?

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului 15 idei pentru readucerea creşterii în zona Europei Centrale şi de Est şi oprirea migraţiei tinerilor

ZF: 15 idei pentru readucerea creşterii în zona Europei Centrale şi de Est şi oprirea migraţiei tinerilor (Imagine: Shutterstock)

Pentru a răspunde la această întrebare şi a vedea ce idei apar, grupul austriac Erste Bank, în parteneriat cu postul de televiziune american CNBC, a invitat la Viena, la un eve­niment inedit de brain­stor­ming – schimb de opinii şi idei –, aproape 100 de oameni de afaceri, bancheri, ambasadori, executivi ai unor mari companii, lideri de opinie şi jurnalişti din toate ţările acestei zone, scrie Cristian Hostiuc pentru Ziarul Financiar.

Toţi invitaţii au fost îm­părţiţi în 10 grupe, care au trebuit să aducă şi să prezinte în faţa tuturor propriile idei, ob­ţinute în sesiunea de brain­stor­ming. Apoi ideile fiecărei grupe au fost votate public, atât din punctul de vedere al prospeţimii şi ineditului, cât şi din punctul de vedere al posibilităţii de aplicare în practică.

A câştigat grupa care a pro­pus exploatarea gazelor de şist pentru obţinerea unei energii ieftine, pe modelul din Statele Unite, care să ducă la revigo­ra­rea industriei; acor­darea de împrumuturi pe termen lung şi la un cost scăzut tinerilor pentru a-i împiedica să migreze; redu­cerea tuturor barierelor astfel încât piaţa de servicii să fie liberă; finanţarea cu precădere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pe locul doi a ieşit grupa care a propus un model de „cool city“ al ora­şelor pentru secolul XXI, care să aducă un spirit tânăr şi să atragă tinerii.

Pe locul trei a ieşit grupa care a venit cu ideea preluării mo­delului de dezvoltare econo­mică din Singapore, cu modelul e-government din Fin­landa pentru instituţiile administra­ti­ve, cu sistemul de pensii din Sue­dia şi modelul de agricultură din Noua Zeelandă. Şi, cel mai important lucru pentru dezvoltare, evitarea „birocraţiilor de la Bruxelles“, a menţionat Jan Cienski, jurnalistul de la Financial Times care acoperă zona şi a făcut prezentarea grupei lui.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici