- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
2.000 de manageri români lucrează în străinătate
Circa 2.000 din cei peste 2 milioane de români plecaţi să lucreze în străinătate conduc companii sau divizii ale marilor grupuri internaţionale, potrivit unor calcule BUSINESS Magazin publicate în ediţia de luni, 25 octombrie.
2.000 de manageri români lucrează în străinătate (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Împărţirea pe categorii profesionale a celor peste 2 milioane de români care muncesc în afara ţării arată diferenţe numerice mari între cei cu munci fizice şi uneori slab calificate şi ceilalţi expaţi "made in Romania".
Astfel, numărul managerilor se ridică la circa 2.000, în timp ce alţi 10.000 - 20.000 sunt "internişti" - angajaţi din companii multinaţionale relocaţi pentru perioade scurte, de câteva luni, pentru specializare într-o altă ţară unde grupul este prezent. La aceştia se adaugă aproximativ 50.000 de specialişti: medici, ingineri, programatori şi contabili, conform calculelor BUSINESS Magazin realizate pe baza datelor de la companii, firme de recrutare şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
-
Detalii din negocierile pentru guvern. Surse: Formarea noului Guvern ar trebuie să se desfăşoare în acest weekend / Romaşcanu, PSD: Mâine vor fi consultări la preşedinte
-
Nu este nici zahărul nici sare nici alcoolul. Cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii noastre a fost indeniticată de Serge Hercberg, profesor de nutriţie la Sorbona
Predominanţi rămân cei circa 1,5 - 2 milioane de români care au plecat din ţară pentru că trăiau la limita subzistenţei, dar care au avut acces în străinătate doar la locuri de muncă nespecializate sau cu specializare primară - culegători de căpşune, muncitori în construcţii, îngrijitori.
Spre deosebire de aceştia, managerii nu au plecat de la rău la bine, ci de la bine la mai bine. Veniturile mai mari, dorinţa de a avea o carieră internaţională, poziţia ierarhică mai importantă sunt principalele motive pentru care ei au acceptat relocarea, scrie BUSINESS Magazin în cover story-ul ce prezintă poveştile de succes ale unor manageri de export. Printre aceştia: Cristian Negrescu, senior director de operaţiuni pentru categoria de ciocolată la nivel global în cadrul Kraft Foods, Simona Popovici, viitor director of rewards al Coca-Cola Hellenic începând cu 1 ianuarie 2011, şi Marius Perşinaru, chief operating officer al diviziei Xerox pentru ţări în dezvoltare - DMO East.
Harta ţărilor unde românii ocupă funcţii de management are marcată în cea mai mare parte Europa, dar nici SUA şi Asia nu sunt ocolite. Europa este destinaţia managerilor din industria bunurilor de larg consum, farmaceutice sau servicii financiare (Procter & Gamble, Kraft Foods, JTI, Pfizer, GlaxoSmithKline etc). În Asia lucrează români de la Metro, în timp ce în SUA, majoritari sunt cei care lucrează în domeniul IT (Adobe, Microsoft, Electronic Arts), scrie BUSINESS Magazin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO