2,5 mld. euro s-au evaporat luni de la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET, minus 3,6% pe fondul vânzărilor agresive de pe pieţele externe, cel mai abrupt declin de doi ani. Nicio companie pe plus din cele 20 din prima ligă bursieră

Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni, a scăzut luni cu 3,6% la 17.757 de puncte, în contextul în care vânzările agresive de pe pieţele externe, în centrul cărora se află temerile de recesiune din SUA, s-au reflectat negativ în preţurile acţiunilor celor mai mari companii locale.

Urmărește
1924 afișări
Imaginea articolului 2,5 mld. euro s-au evaporat luni de la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET, minus 3,6% pe fondul vânzărilor agresive de pe pieţele externe, cel mai abrupt declin de doi ani. Nicio companie pe plus din cele 20 din prima ligă bursieră

2,5 mld. euro s-au evaporat luni de la Bursa de Valori Bucureşti: indicele BET, minus 3,6% pe fondul vânzărilor agresive de pe pieţele externe, cel mai abrupt declin de doi ani. Nicio companie pe plus din cele 20 din prima ligă bursieră

A fost cel mai abrupt declin procentual din 28 decembrie 2022, adică de când Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunţat că discută un proiect de OUG pentru suprataxarea profiturilor companiilor din energie, fiind afectată atunci întreaga bursă.

Capitalizarea companiilor listate la Bucureşti – precum Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, Romgaz – a scăzut astăzi cu 12,2 mld. lei (2,5 mld. euro) la 346 mld. lei, arată calculele realizate de ZF. Este una dintre cele mai abrupte scăderi din ultimii ani şi vine în contextul în care unele companii au atins recent maxime istorice.

Hidroelectrica a scăzut la 54 mld. lei de la 54,9 mld. lei, OMV Petrom la 47 mld. lei de la 49 mld. lei, Banca Transilvania la 25,1 mld. lei de la 26,1 mld. lei, Romgaz la 21,9 mld. lei de la 22,7 mld. lei. Chiar şi aşa piaţa nu a dus lipsă de cumpărători, spun brokerii.

Iar asta se vede în statistici: 5 august 2024 a intrat deja în istoria pieţei de capital din România în contextul în care astăzi au fost încheiate un număr record de tranzacţii, mai mari chiar şi decât momentul COVID din martie 2020, izbucnirea războiului în Ucraina în februarie 2022 şi listarea Hidroelectrica în vara lui 2023.

Investitorii au încheiat 36.678 de tranzacţii realizate pe toate pieţele de la Bursa de Valori Bucureşti – reglementată şi AeRO, mai puţin pe cele destinate ofertelor – cu toate instrumentele disponbile – acţiuni, obligaţiuni, structurate, unităţi de fond şi altele.

Spre comparaţie precedentul record era în pricioare din 7 martie 2022, respectiv 25.400 de tranzacţii, adică la câteva zile de când investitorii aveau să realieze că pentru prima oară în 50 de ani se confruntau cu un risc major: începrea un război în toată regula în Estul Europei.

Însă astăzi, acolo unde unii investitori au vândut de teamă accelerării scăderilor sau pentru a avea expunere mai mare pe cash, alţii au profitat de reduceri şi au completat portofoliile. Astfel valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost luni de nu mai puţin de 234 milioane de lei, dublă faţă de media anului.

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Hidroelectrica (58,5 mil. lei şi o scădere a preţului acţiunilor de 1,6%), Banca Transilvania (53 mil. lei şi minus 3,9%), OMV Petrom (33 mil. lei şi minus 4%).

Nicio companie din cele 20 din prima ligă bursieră nu a fost pe plus pe 5 august 2024, arată datele agregate de ZF de la BVB.ro.  Cele mai abrupte trei scăderi au fost la Purcari (-6,5%), MedLife (-6,5%), TeraPlast (-6,3%). Cele mai mici scăderi au fost la :Hidroelectrica, Bursa de Valori Bucureşti (-1,9%), Aquila (-1,9%).

Pe pieţele externe, FTSE100 a pierdut 2%, DAX 2,13%, CAC40 cu 1,7%, FTSE MIB 2,3% iar peste Ocean S&P500 scade acum cu 3,13%, Dow Jones cu 2,7%.

Temerile legate de o recesiune în SUA au fost principalul vinovat pentru prăbuşirea pieţei globale după raportul dezamăgitor de vineri privind locurile de muncă din iulie. Investitorii sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Rezerva Federală este în urmă cu reducerea ratelor dobânzilor pentru a susţine o încetinire economică, banca centrală alegând în schimb să menţină ratele la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii săptămâna trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici