20 de ani de la lansarea euro. Ponderea PIB-ului din Zona Euro este slabă

La 20 de ani de la lansarea euro, ponderea PIB-ului Zonei Euro în economia mondială a scăzut de la 21,5% în 1999 (respectiv 20,2% în 2002) la 15,4% în anul pandemic 2020, în zona minimelor istorice, arată o analiză a Bancii Transilvania.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului 20 de ani de la lansarea euro. Ponderea PIB-ului din Zona Euro este slabă

La 20 de ani de la lansarea euro ponderea PIB-ului Zonei Euro în economia mondială a scăzut puternic

Această evoluţie a fost determinată, în principal, de creşterea puternică a economiei Chinei (aceasta depăşind PIB-ul Zonei Euro în anul 2019) – astfel, între 2002 (anul introducerii fizice a EUR) şi anul pandemic 2020 ponderea PIB-ului Chinei în
economia mondială s-a majorat cu 13,4 puncte procentuale, la nivelul record de 17,5%.

Pe de altă parte, ponderea PIB-ului SUA în economia mondială a scăzut cu 6,1 puncte procentuale între 2002 şi 2020.

În ceea ce priveşte ponderea monedei unice europene în rezervele internaţionale se observă o creştere de la 14,9% în trimestrul I 2002 la 19,1% în T3 2021 (cu menţiunea că în T4 2020 a fost înregistrat un nivel record de 19,9%), conform datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

În perioada analizată ponderea dolarului în rezervele internaţionale a consemnat ample fluctuaţii, evidenţiindu-se însă o tendinţă ascendentă pe parcursul ultimilor ani. Se notează însă creşterea ponderii YUAN-ului în rezervele internaţionale după
includerea acestei monede în coşul DST (începând cu 2016), nivelul actual situânduse la 2,5%.

Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte cursul de schimb real efectiv al monedei unice europene se evidenţiază o tendinţă de depreciere după declanşarea Marii Recesiuni. Astfel, cursul de schimb real efectiv al monedei unice europene s-a depreciat cu 15% între iunie 2008 şi noiembrie 2021. Această evoluţie a fost determinată de provocările structurale cu care s-a confruntat Uniunea Monetară Europeană (UME) după incidenţa crizei financiare, inclusiv criza finanţelor publice şi întârzieri în implementarea de reforme şi măsuri pentru a consolida structura imperfectă a Zonei Euro, mai arată analiză efectuată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici