- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
2010 - dificil pentru sectorul imobiliar din Europa Centrală şi de Est
Sectorul imobiliar al ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) va avea încă un an dificil în 2010, dar perspectivele pentru anii următori sunt mai bune, iar piaţa din România abia începe să dea semne de dezgheţ, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC).
2010 - dificil pentru sectorul imobiliar din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Întreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului străin, iar investiţiile străine vor rămâne probabil la un nivel scăzut. Cu toate acestea, trei pieţe din regiune, Polonia, Cehia şi Turcia, s-au dovedit foarte rezistente în actualul climat economic, se arată într-un comunicat al PwC, citând rezultatele studiului Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat în colaborare cu Urban Land Institute, o organizaţie globală non-profit axată pe zona educaţională şi de cercetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Sectorul imobiliar din România a scăzut puternic
"În alte state din regiune însă sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietăţilor şi ratele de ocupare au scăzut puternic. Aceasta este de asemenea situaţia României, care a înregistrat un declin al preţurilor imobiliare, o scădere a tranzacţiilor, iar piaţa locală de abia începe să dea semne de dezgheţ", a declarat, în comunicat, Brian Arnold, partener consultanţă fiscală şi juridică la PwC România.
Cea de-a şaptea ediţie a studiului Emerging Trends in Real Estate Europe se bazează pe chestionare şi interviuri cu mai bine de 600 de autorităţi cheie în domeniu, incluzând investitori, dezvoltatori, finanţişti şi manageri de proprietăţi. În marea lor majoritate, respondenţii spun că este nevoie în continuare de prudenţă, ţinând cont de fragilitatea economiei europene, de şomajul ridicat şi de nivelul redus al consumului.
"Sectorul imobiliar al ţărilor din Europa Centrală şi de Est va avea încă un an dificil în 2010, dar perspectivele pentru anii următori sunt mai bune. În condiţiile facilitării accesului la credit şi a stabilizării preţurilor proprietăţilor, sectorul imobiliar european va înregistra ceva progrese în 2010, însă drumul către relansare este în continuare lung, iar recuperarea va fi foarte lentă", se spune în raport.
În plus, raportul relevă problema iminentă a nevoii masive de refinanţare a datoriilor în sectorul imobiliar, acestea ridicându-se la sute de miliarde de euro.
"Jucătorii din sectorul imobiliar recunosc această problemă şi nu este clar cum vor gestiona instituţiile financiare această chestiune, dacă vor alege să vândă activele imobiliare sau vor extindefacilităţile de credit şi vor pretinde în continuare rambursarea acestora. În afară de această problemă, pentru sectorul imobiliar există incertitudini cu privire la momentul şi modalităţile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abruptă a fondurilor de stimulare ar putea dăuna relansării, existând chiar pericolul reintrării economiilor în recesiune", notează raportul.
Topul oraşelor cu perspective bune pentru investiţii imobiliare
Pe baza intervievării investitorilor de pe piaţa imobiliară din Europa, Munchen şi Hamburg au fost identicate drept primele două oraşe cu perspective bune pentru investiţiile imobiliare în 2010, situaţie similară cu clasamentul din 2009. Parisul s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce priveşte perspectivele pentru portofoliile existente, depăşind Londra, ca urmare a percepţiei generale că are o bază economică mai variată şi este mai puţin dependent decât Londra de sectorul financiar. Respondenţii au indicat nivelul redus de neocupare din Paris, ceea ce a ridicat oraşul în topul oportunităţilor pentru investiţii şi, în mai mică măsură, pentru dezvoltări noi.
Bucureştiul nu a fost inclus în clasamentul care cuprinde 29 de pieţe din Europa.
Celelalte pieţe incluse în top zece destinaţii de investiţii imobiliare din Europa sunt Viena, Milano, Istanbul, Berlin, Roma şi Frankfurt.
Respondenţii participanţi la realizarea raportului au formulat o serie de sfaturi pentru cei din industrie, printre care păstrarea investiţiilor în pieţele mari şi lichide, iar pentru cei cu apetit pentru risc cumpărarea de terenuri şi începerea dezvoltării de proiecte, sectoarele rezidenţial şi mixt fiind cele mai bune.
Totodată, investitorii consideră că este un moment oportun pentru achiziţia unei bănci sau pentru pornirea unei platforme de creditare, aceasta fiind o perioadă foarte bună pentru a credita sectorul imobiliar, dacă ai abilităţile necesare şi nicio problemă legată de trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO