2021 a fost un an bun pentru investitorii din România la Bursă. Ce profituri au realizat

27, 28, 29 şi 30 decembrie, adică luni, marţi, miercuri şi joi – sunt ultimele zile de tranzacţionare din 2021, cel mai dinamic an bursier din istoria post-decembristă a pieţei de capital din România din punct de vedere atât al numărului de listări cu acţiuni cât şi obligaţiuni.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului 2021 a fost un an bun pentru investitorii din România la Bursă. Ce profituri au realizat

Ca şi număr de listări, 25 de companii antreprenoriale au atras finanţare prin bond-uri, la care se adaugă şi finanţările Fidelis, plus ale unor emitenţi de calibru, precum BCR, Raiffeisen, în timp ce pe partea de listări cu acţiuni 23 de companii au făcut pasul spre Bursa de la Bucureşti în 2021, dintre care trei – TTS, ONE şi Aquila – pe segmentul principal.

De la începutul anului 2021 şi până pe parcursul şedinţei de astăzi, 27 decembrie, cu tot cu dividende investitorii de la bursa de la Bucureşti au un plus de 36%, evoluţie reflectată prin prisma BET-TR.

Ca şi capitalizare, companiile listate la Bucureşti sunt cotate la aproximativ 224 miliarde de lei (45 mld. euro). Spre comparaţie la începutul anului 2021 valoarea de piaţă era de circa 154 mld. lei. Aşadar un plus de aproximativ 70 mld. lei de la începutul acestui an pe fondul rezultatelor financiare îmbunătăţite şi ca urmare a aprecierilor de pe pieţele externe care s-au reflectat şi pe plan local.

Pe de altă parte, la Bursa de la Bucureşti este în derulare oferta de listare de acţiuni a ABN Systems International – una dintre cele mai mari companii de distribuţie de produse şi accesorii IT&C şi deţinătoarea a brandului Tellur. Oferta, prin majorare de capital social de 30% în valoare de maximum 44 mil. lei şi care a început pe 15 decembrie, este programată a se încheia pe 29 decembrie. Până la ora redactării acestei ştiri investitorii au subscris acţiuni de 5,1 mil. lei.

Pe baza parametrilor din oferta de listare, de 5,18 lei şi 5,69 lei pe acţiune, şi pe baza celor mai recente rezultate financiare (S2/2020 – S1/2021), ZF a calculat multipli PER (price earning ratio) cuprinşi între 12x şi 13x pre-majorare şi 17x şi 18,7x postmajorare.

Evaluarea premajorare de capital este cuprinsă între 94 mil. lei şi 103 mil. lei iar cea post-majorare între 134 mil. lei şi 147 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Investitorii trebuie să ia în calcul ca fiind vorba de majorare de capital social, într-o ofertă cuprinsă între 40 mil. lei şi 44 mil. lei, banii rămân în companie pentru dezvoltare şi eventuale achiziţii/investiţii se vor reflecta ulterior în profitabilitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici