4 companii de furnizare şi trading ar fi fost amendate de ANRE cu 200 de milioane de euro

  • Patru companii de furnizare şi trading ar fi fost amendate de ANRE cu 200 de milioane de euro pentru manipularea pieţei. Una contestă decizia. Una spune că este nevinovată.
  • Una face parte din clubul original al „băieţilor deştepţi” cu contracte Hidro. Una ar fi un trader global, scrie ZF.
Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului 4 companii de furnizare şi trading ar fi fost amendate de ANRE cu 200 de milioane de euro

4 companii de furnizare şi trading ar fi fost amendate de ANRE cu 200 de milioane de euro

Tinmar Energy - companie controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, Nova Power & Gas - firmă care face parte din grupul E-INFRA, controlat de Teofil Mureşan, EFT - companie care face parte din clubul original al băieţilor deştepţi cu contracte directe cu Hidroelectrica, şi încă o companie ar fi primit o amendă record din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru manipularea pieţei de energie.

Potrivit unor surse din piaţă, cea de-a patra firmă ar fi traderul Freepoint Commodities. Sectorul energetic local a fost marcat în 2022 de explozia preţurilor, lucru vizibil în evoluţia stelară a unor business-uri din zona de furnizare şi trading a energiei. ANRE nu a înaintat până acum un punct de vedere, dar două dintre companiile suspectate au reacţionat.

,,Azi vom contesta decizia”, au precizat reprezentanţii Tinmar Energy. Potrivit acestora, investigaţia a fost demarată ca urmare a unei sesizări efectuate de OPCOM, bursa de energie, prin intermediul unui raport de tranzacţii suspecte.

„Subliniem însă că acest tip de sesizare este emis în mod automat de OPCOM pe baza unor algoritmi şi nu reprezintă o incriminare, ci doar ridică suspiciuni (ce pot fi confirmate sau nu pe parcursul investigaţiei) şi, pe cale de consecinţă, impune efectuarea unei analize pentru verificarea contextului tranzacţiilor semnalate. O astfel de analiză, dacă ar fi fost efectuată corespunzător de către echipa de investigaţie, ar fi dus la concluzia inexistenţei vreunei încălcări a legii”, au precizat reprezentanţii Tinmar Energy.

Tranzacţii desfăşurate pe piaţa anonimă

Potrivit acestora, investigaţia a vizat tranzacţii desfăşurate pe piata PC-OTC, piaţă anonimă, pe care participanţii la piaţă nu cunosc cu cine tranzacţionează până la încheierea sesiunii de tranzacţionare când sunt anunţaţi de către OPCOM care este partea contractantă pentru fiecare tranzacţie în parte.

„Vom dovedi în instanţă că însuşi modul de organizare a pieţei face imposibilă o eventuală înţelegere între participanţii la piaţă. Tranzacţiile derulate de Tinmar Energy în perioada vizată au avut ca scop asigurarea energiei necesară consumului clienţilor finali din portofoliu”, a precizat Tinmar Energy.

La rândul său, Nova Power & Gas a reacţionat.

„Nova Power & Gas este o companie privată cu capital integral românesc, care are în centrul strategiei sale de business consumatorul din România şi investiţiile în energie regenerabilă. în ultimii ani, Nova Power & Gas a oferit consumatorilor printre cele mai mici preţuri din piaţă, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. Suntem surprinşi de concluziile ANRE în ceea ce ne priveşte, în condiţiile în care Nova a respectat pe deplin toate regulile pieţei. Vom furniza în continuare toate datele şi informaţiile necesare pentru a ne demonstra nevinovăţia în faţa autorităţilor şi a instanţelor competente.”

Până în acest moment, din partea ANRE nu există un punct de vedere oficial. La fel, EFT şi Freepoint Commodities nu au înaintat vreun punct de vedere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici