- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.03.2024, 15:42)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
500 de milioane de euro pentru consolidarea industriei de apărare a UE
Comisia Europeană alocă, vineri, 500 de milioane de euro prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP), dintr-un total de 2 miliarde de euro pentru consolidarea industriei de apărare a Uniunii Europene.
Urmărește
192 afișări
500 de milioane de euro pentru consolidarea industriei de apărare a UE
Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de cochilii pe an până la sfârşitul anului 2025.
De asemenea, Comisia a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA).
Împreună, aceste programe au un buget de aproape 2 miliarde de euro. Măsurile de vineri în direcţia consolidării bazei industriale şi tehnologice de apărare europene sunt luate în urma adoptării primei Strategii industriale europene în domeniul apărării (EDIS) şi a propunerii aferente privind un program european pentru industria de apărare (EDIP).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri
-
Cum este ascunsă prezenţa soldaţilor nord-coreeni pe câmpul de luptă de către Moscova? Armata ucraineană dezvăluie metoda
Cu sprijinul ASAP, se preconizează că Europa va atinge o capacitate anuală de producţie de coji de muniţie de 2 milioane până la sfârşitul anului 2025.
Comisia a finalizat evaluarea în temeiul Regulamentului ASAP în timp record şi a selectat 31 proiecte pentru a ajuta industria europeană să îşi sporească producţia de muniţii şi gradul de pregătire.
Proiectele selectate acoperă cinci domenii: certificarea explozivilor, a pulberilor, a cochiliilor, a rachetelor şi a testării şi recondiţionării. Proiectele vor fi finanţate cu 513 milioane de euro din bugetele UE şi Norvegiei. Această finanţare va mobiliza investiţii suplimentare din partea industriei prin cofinanţare, ceea ce va duce la investiţii totale de aproximativ 1.4 miliarde euro în lanţul de aprovizionare.
ASAP se concentrează asupra pulberilor şi explozivilor, care reprezintă blocaje pentru producţia de coji de muniţie, şi le va aloca aproximativ trei sferturi din program. Programul va sprijini proiecte de creştere a capacităţii anuale de producţie cu peste 10.000 de tone de pulbere şi cu peste 4.300 de tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 de milioane de euro în capacitatea de producţie a pulberilor şi 124 de milioane de euro în capacitatea de fabricare a explozivilor.
Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producţie anuală europeană pentru cochilii de 155 mm atinsese deja 1 milioane pe an în ianuarie 2024.
Întreprinderile beneficiare ale ASAP şi lanţurile lor de aprovizionare sunt răspândite în întreaga Uniune Europeană. Se acordă sprijin pentru consolidarea capacităţilor de producţie existente, precum şi pentru crearea unora noi. Proiectele finalizate vor spori capacitatea de reacţie şi capacitatea industriei de apărare a Uniunii, asigurând o aprovizionare mai rapidă cu muniţie şi rachete în Europa.
Se preconizează că acordurile de grant cu solicitanţii selectaţi vor fi semnate în mai 2024.
Prin adoptarea instrumentului pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi prin lansarea cererilor de propuneri respective, Comisia stimulează pentru prima dată statele membre să achiziţioneze în comun produse din domeniul apărării care să răspundă celor mai urgente şi critice nevoi, în special cele amplificate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Agregarea cererii va oferi previzibilitate şi, prin urmare, va stimula industria noastră să crească capacitatea de producţie şi va îmbunătăţi interoperabilitatea forţelor armate naţionale.
Cu un buget total de 310 milioane euro, programul de lucru EDIRPA va sprijini achiziţiile publice în comun în trei domenii: muniţie (de exemplu, arme de calibru mic, muniţie de artilerie, mortiere, rachete), apărare aeriană şi antirachetă şi platforme şi înlocuirea sistemelor preexistente (de exemplu, tancuri, vehicule blindate, sisteme de sprijin, sisteme de soldaţi, drone). Aceste priorităţi de finanţare au fost stabilite împreună cu statele membre pentru a răspunde nevoilor urgente în materie de apărare şi pentru a realimenta stocurile de apărare.
Termenul de depunere a propunerilor este 25 iulie 2024.
Pentru a se asigura că Europa rămâne în avangarda tehnologiei şi inovării în domeniul apărării, Comisia a adoptat cel de al patrulea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA) şi a lansat cererile de propuneri corespunzătoare, alocând o sumă suplimentară de 1.1 miliarde euro, inclusiv 225 de milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul inovării şi apărării prin măsuri specifice în cadrul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS). Priorităţile de finanţare sunt convenite de comun acord cu statele membre şi iau în considerare tehnologiile de apărare şi nevoile în materie de capabilităţi, precum şi ameninţările emergente amplificate de mediul de securitate modificat.
Programul de lucru pentru 2024 al FEA, care acoperă 32 teme ale cererilor de propuneri, va finanţa proiecte în domenii esenţiale ale apărării, inclusiv combaterea rachetelor hipersonice, dezvoltarea unei game de vehicule fără pilot în aer şi pe teren şi asigurarea unei comunicări spaţiale securizate. Pregăteşte terenul pentru sistemele de apărare de generaţie următoare, cum ar fi elicopterele şi aeronavele de marfă de dimensiuni medii.
În plus, programul de lucru oferă măsuri de sprijin pentru promovarea inovării şi a incluziunii în domeniul apărării prin intermediul schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS), cu finanţare pentru un accelerator de afaceri al EUDIS şi oportunităţi de corelare cu investitorii.
Termenul de depunere a propunerilor este 5 noiembrie 2024.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe