În condiţiile în care băncile străine controlează 88% din activele bancare din ţară, Fitch anticipează o reducere a fondurilor disponibile pentru finanţare, la nivelul companiilor-mamă, iar costul mai ridicat al finanţării se va transpune într-o creştere mai lentă a creditelor şi o profitabilitate mai scăzută în 2009, potrivit raportului "The Romanian Banking System and Prudential Regulations".
"Unul dintre principalele riscuri din România este cel legat de creditele în valută. Peste jumătate din totalul împrumuturilor, precum şi al celor către populaţie sunt denominate în monedă străină", a declarat Levent Topcu, director la Fitch Ratings în domeniul instituţiilor financiare.
Fitch anticipează că PIB-ul României se va contracta în 2009 cu 4,5%.
Dezechilibrul extern semnificativ a expus România la reducerea interesului investitorilor pentru plasamentele riscante, precum şi la înăsprirea condiţiilor de creditare, pentru sectorul bancar dominat de instituţiile financiare străine.
Acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţiile financiare multilaterale, precum şi angajamentele băncilor-mamă din străinătate pentru sprijinirea sectorului bancar român vor contribui la acoperirea deficitului de finanţare externă şi vor oferi oportunitatea de a relansa economia, se mai arată în raport.
Fitch notează totuşi că angajamentele băncilor-mamă din străinătate de a menţine capitalizarea subsidiarelor din România trebuie să se şi concretizeze.
Agenţia consideră că perspectivele economice se menţin dificile pentru România, fiind important ca autorităţile să respecte condiţiile incluse în acordul cu Fondul.