- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
67% dintre românii care utilizează produse şi servicii bancare intenţionează să economisească în următoarele 12 luni
30% dintre respondenţii la sondaj au afirmat că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu şi 1% dintre participanţi nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesaţi să economisească, în proporţie de 80%.
67% dintre românii care utilizează produse şi servicii bancare intenţionează să economisească în următoarele 12 luni
Două treimi dintre românii care utilizează produse şi servicii bancare au intenţia să economisească în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în cercetarea de piaţă "Sistemul bancar în percepţia românilor: creditarea şi incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi comandată de Asociaţia Română a Băncilor. 30% dintre respondenţii la sondaj au afirmat că sigur vor economisi, 37% probabil că da, 10% probabil nu, 22% sigur nu şi 1% dintre participanţi nu au oferit un răspuns. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani cu studii superioare sunt cei mai interesaţi să economisească, în proporţie de 80%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Cercetarea de piaţă relevă că 15% dintre respondenţi intenţionează să acceseze un credit de nevoi personale în următoarele 12 luni. Situaţia defalcată arată că 3% dintre români sigur vor contracta un credit de consum şi 12% probabil că da. Românii cu vârsta între 36-50 de ani, în mod special cu studii elementare, sunt cei mai interesaţi să contracteze credite de consum. Aproximativ 2% dintre români vor accesa un credit ipotecar/ imobiliar în următoarele 12 luni, 9% iau în calcul această opţiune, iar restul de 89% nu intenţionează să contracteze un credit ipotecar/ imobiliar, conform datelor IRES. Interesul cel mai crescut pentru accesarea unui credit ipotecar/ imobiliar, de 15%, se regăseşte la românii cu vârsta între 18-50 de ani. În ceea ce priveşte intenţia de a contracta un card de credit în următoarele 12 luni, 15% dintre românii chestionaţi s-au declarat interesaţi.
Studiul arată că 71% dintre români sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de nivelul de trai, în timp ce 28% se declară destul de nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi, diferenţa de 1% fiind reprezentată de non-răspunsuri. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, în proporţie de 80%, se declară cei mai mulţumiţi de nivelul de trai, în funcţie de studii cei mai mulţumiţi fiind cei cu studii superioare în proporţie de 83%. Cei mai nemulţumiţi de nivelul de trai sunt românii cu vârsta între 51-65 de ani, cu studii elementare.
Aproximativ două treimi dintre români (65%) se declară foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi de banii pe care îi au, o treime dintre români intrând în categoria celor nemulţumiţi. Tinerii cu vârsta între 18-35 de ani sunt cei mai mulţumiţi de banii pe care îi au, la polul opus fiind situaţi românii cu vârsta de peste 65 de ani, aceştia fiind cei mai nemulţumiţi.
În ceea ce priveşte modalitatea în care românii aleg să ţină evidenţa cheltuielilor şi veniturilor lunare, cercetarea relevă că un român din patru (26%) nu ţine deloc evidenţa, 40% ţin evidenţa în minte, 19% ţin pe agendă sau hârtie, 12% folosesc o aplicaţie de Internet/ Mobile banking şi 7% utilizează o aplicaţie pe telefon, întrebarea fiind cu răspuns multiplu.
Realizarea unui buget personal ajută persoana să administreze optim veniturile şi să optimizeze cheltuielile, mai ales în situaţia în care există un deficit. O astfel de abordare creşte nivelul de rezilienţa financiară la nivel individual pentru a face faţă unor situaţii potenţiale adverse.
Sondajul de opinie a fost realizat în luna iulie 2022 la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor şi cu sprijinul Institutului Bancar Român pe un eşantion de 1.066 respondenţi adulţi care utilizează produse şi servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 3%. Gradul de incluziune financiară a ajuns la 68% în România la jumătatea anului 2022.
www.dreptullabanking.ro
Facebook @DreptulLaBanking
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20