7 din 10 români spun că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun

7 din 10 români spun că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun, în timp ce 76% consideră că fumătorii ar trebui să primească informaţii fundamentate ştiinţific despre produsele fără fum.

Urmărește
101 afișări
Imaginea articolului 7 din 10 români spun că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun

7 din 10 români spun că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun

Impactul pe care îl are comerţul ilicit cu produse care conţin tutun şi nicotină asupra siguranţei şi sănătăţii publice, devine o preocupare tot mai pronunţată în rândul ţărilor din Europa, potrivit celui mai recent studiu realizat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International (PMI), citat de Ziarul Financiar.

Astfel, 60% dintre respondenţii la nivel european sunt de părere că ţara lor suferă din cauza acestui fenomen. În plan local, procentul este mai mare, astfel că şapte din zece respondenţi români (69%) consideră că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun şi de produse ce conţin nicotină.

România a înregistrat în 2020 pierderi cuprinse între 200 şi 400 de milioane euro la bugetul de stat, din cauza comerţului ilicit cu aceste produse.

Analiza mai arată că 75% dintre români sunt de acord că interzicerea anumitor produse din tutun şi a altora ce conţin nicotină nu va conduce, de fapt, la o scădere a consumului. În schimb, consumatorii vor căuta aceste produse pe piaţa neagră. În acelaşi timp, 74% sunt de acord că traficul ilicit cu produse din tutun şi cu produse ce conţin nicotină poate avea consecinţe negative grave asupra securităţii, siguranţei şi sănătăţii publice din România.

În ceea ce priveşte produsele fără fum, sondajul arată că două treimi (66%) dintre adulţii chestionaţi la nivel european cred că fumătorii pot fi încurajaţi să treacă la alternative fundamentate ştiinţific prin impozitarea acestor produse la un nivel mai scăzut decât ţigările, dar totuşi suficient de mare pentru a descuraja utilizarea de către tineri sau nefumători.

Respondenţii români consideră că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare consecinţele politicilor fiscale şi au opinii puternice cu privire la modul în care liderii europeni ar trebui să trateze acest tip de produse.

Astfel, 76% dintre românii consideră că fumătorii adulţi ar trebui să primească informaţii corecte, fundamentate ştiinţific, despre produsele fără fum, care, deşi nu sunt lipsite de riscuri, reprezintă o alternativă mai bună la continuarea fumatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici