Conform sondajului, tichetele de masă continuă să fie beneficiul care se regăseşte în cea mai mare parte a pachetelor gândite de angajatori, în condiţiile în care 81,6% dintre respondenţi au bifat această variantă de răspuns. 71,4% dintre ei au răspuns că au prime de sărbători, 63,3% au completat lista cu abonamentul medical, iar 51% au parte de zile libere suplimentare şi de remote work. Alte beneficii menţionate de angajaţi sunt decontarea transportului, petreceri cu echipa, vouchere / tichete cadou, abonament la sală, masaj la birou, masa de prânz asigurată sau tichete de vacanţă.
„Vedem, în fiecare an, câteva constante în această listă, cum ar fi tichetele de masă, abonamentul medical sau primele de sărbători. Şi, pe lângă acestea, de 5 ani încoace, a apărut şi posibilitatea de a lucra de acasă, care s-a transformat dintr-o normalitate a pieţei muncii într-un beneficiu pe care doar aproximativ jumătate dintre angajatori îl mai oferă, dar care rămâne foarte apreciat de către angajaţi”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.
Dintre acestea, cele mai apreciate beneficii sunt tichetele de masă, abonamentul medical, zilele libere suplimentare şi posibilitatea de a lucra de acasă. Tichetele de vacanţă, decontarea transportului, tichetele cadou sau abonamentul la sală se numără, de asemenea, printre beneficiile pe care angajaţii din România le apreciază.
„Sigur că angajaţii includ aici şi beneficiile strict financiare, cum ar fi bonusurile sau primele în bani, fie că este vorba de bonusuri de performanţă, de vacanţă, de final de an sau de sărbători. Dacă însă, celelalte sunt apreciate, dar nu toate au rată de utilizare de 100%, în cazul celor în bani, rata de utilizare ajunge la 100% şi sunt asociate, din perspectiva angajaţilor, cu salariul”, explică Raluca Dumitra.
În ceea ce-i priveşte pe angajatori, 69,4% dintre aceştia spun că, în 2025, oferă la fel de multe beneficii ca anul trecut, 22,4% mai multe beneficii, iar 8,2% mai puţine. În cazul celor care au crescut valoarea pachetului de beneficii, cei mai mulţi, respectiv 36% spun că majorarea a fost de maximum 5%, iar 27% au avut o creştere cuprinsă între 5% şi 10%, în timp ce 18% au menţionat creşteri între 10% şi 20%.
În prezent, valoarea pachetului de beneficii lunare oferite angajaţilor este cuprinsă între 601 şi 1.000 de lei în cazul a 36% dintre angajatori, între 201 şi 600 de lei, în cazul a 32%, între 801 şi 1.000 de lei pentru 22%, în timp ce 18% oferă beneficii a căror valoare depăşeşte 1.000 de lei pe lună. Angajaţii, în schimb, cred că o valoare medie acceptabilă a beneficiilor cumulate pe care le primesc ar trebui să depăşească pragul de 1.000 de lei (răspuns punctat de 50% dintre respondenţi). 40% indică o valoare cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
„Chiar dacă ne aflăm abia la începutul celui de-al doilea trimestru al anului şi lucrurile mai pot suferi schimbări din punctul de vedere al bugetului pentru beneficii, sunt şi angajatori care ştiu încă de pe acum ce schimbări vor apărea în 2026. Astfel, 12% preconizează suplimentări în pachetul de beneficii, 10% se aşteaptă la tăieri, în timp ce 22% vor face anumite schimbări, păstrând bugetul de anul acesta, în sensul în care vor renunţa la beneficiile pe care angajaţii nu le folosesc şi vor introduce unele noi, pe care şi le doresc”, adaugă Raluca Dumitra.
Întrebaţi care ar fi beneficiile care ar ajuta compania să se diferenţieze în piaţă ca un angajator dezirabil în această perioadă, angajatorii au inclus într-un top 3 al 13-lea salariu pentru toţi angajaţii, extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei şi săptămâna de lucru de 4 zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână.
Felul în care arată pachetul de beneficii extrasalariale este foarte important pentru 65% dintre angajaţi, ba chiar, mai mult, 41% declară că un pachet consistent ar putea chiar să îi convingă să accepte o nouă ofertă de angajare şi să plece de la actualul loc de muncă. Cu toate acestea, 46% dintre angajaţi spun că rar se întâmplă să ceară managerului beneficii adaptate nevoilor pe care le au, iar 37% nu au făcut acest lucru niciodată. Principalele motive pentru care nu fac acest lucru sunt legate de faptul că nu aveau încredere că opinia le va fi ascultată sau că nu ştiau că pot face o solicitare în acest sens. Totodată, dintre cei care au cerut managerului mai multe beneficii, doar 28% le-au şi primit.
Sondajul a fost realizat în luna martie pe un eşantion de 1.162 de angajaţi şi 122 de angajatori.