90% dintre români nu au cunoştinţe financiare. Clasamentul statelor europene în privinţa inteligenţei financiare

Nivelul de cunoştinţe financiare ale românilor s-a redus în ultimul an şi jumătate, 88% dintre respondenţii participanţi la un studiu realizat de ING încadrându-se în 2012 în profilele "începător" şi "neştiutor", cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010.

Urmărește
1130 afișări
Imaginea articolului 90% dintre români nu au cunoştinţe financiare. Clasamentul statelor europene în privinţa inteligenţei financiare

90% dintre români nu au cunoştinţe financiare. Clasamentul statelor europene în privinţa inteligenţei financiare (Imagine: Shutterstock)

Testul ING de inteligenţă financiară a fost lansat la sfârşitul anului 2010 şi este realizat în 10 state din Europa - Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Evaluarea abilităţilor financiare a fost stabilită pe baza unui test cu 13 întrebări, axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii.

În funcţie de numărul răspunsurilor corecte, respondenţii sunt încadraţi în patru profile de cunoştinţe privind finanţele personale: "neştiutor" (0-4 răspunsuri corecte), "începător" (5-8 răspunsuri corecte), "mediu" (9-11 răspunsuri corecte) şi "avansat" (12-13 raspunsuri corecte).

"Rezultatele cercetării arată că, în decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunoştinţe financiare al consumatorilor români s-a redus: 88% dintre respondenţi se încadrează în 2012 în profilele «începător» şi «neştiutor», cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010", se arată într-un comunicat al ING Asigurări de Viaţă.

O evoluţie similară se regăseşte, de altfel, la nivelul tuturor ţărilor analizate, în medie 86% dintre respondenţii din cele 10 state europene încadrându-se în aceste două profile (cu 6 puncte procentuale mai mult faţă de 2010).

În cazul românilor, procentajul persoanelor care demonstrează un nivel foarte de redus de înţelegere a problematicilor legate de bani - profilul "neştiutor" - aproape s-a triplat, de la 8% în 2010 la 21% în prezent.

În acelaşi timp, ponderea românilor care înţeleg elementele de bază legate de administrarea banilor, dar întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare esenţiale ("începători") s-a diminuat uşor, de la 69% la 67%.

Ponderile celor două profile sunt similare celor înregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul "neştiutor" şi 66% pentru "începători".

"Studiul privind nivelul cunoştinţelor şi abilităţilor financiare realizat de ING arată o dată în plus că, în contextul noilor realităţi economice, oamenii au tot mai mult nevoie de îndrumare şi consultanţă financiară profesionistă, care să îi ajute să îşi înţeleagă şi administreze mai bine situaţia şi viitorul financiar", a declarat directorul de marketing al ING Asigurări de Viaţă, Carmen Soare.

La polul opus, cei mai informaţi cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenţi corespunzănd profilelor "mediu" şi "avansat" de cunoştinţe financiare, urmaţi de olandezi - 22%, maghiari - 15% şi cehi - 14%.

Cu 12% dintre respondenţi în aceste două categorii, românii şi bulgarii se plasează la mijlocul clasamentului, înaintea polonezilor - 11%, slovacilor - 6%, spaniolilor - 9% şi turcilor - 7%.

Întrebările referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atât pentru români, cât şi la nivelul celor 10 state implicate în studiu. Astfel, întrebările cu cel mai redus număr de răspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% în România, comparativ cu 41% media la nivelul celor 10 state), problemele financiare din gospodarie (46% în România, comparativ cu 45% media), viitorul financiar (51% în România, faţă de 52% media) şi investiţii (52%, comparativ cu 50% media).

"Este interesant de observat că întrebările la care românii au dat cele mai multe răspunsuri corecte se referă la subiectul privind economisirea din timp pentru pensie, procentul de 86% care a răspuns corect depăşind media europeană, şi la cel privind dimensiunea recomandată a fondului de urgenţă, cu 76% răspunsuri corecte. În practică, observăm totuşi că există un decalaj ridicat în transformarea acestor cunoştinţe într-un comportament financiar sănătos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre români deţin un plan de pensie şi 20% un cont de economii. Această situaţie face cu atât mai necesară continuarea demersurilor de educare din partea companiilor financiare şi a autorităţilor", a mai afirmat reprezentantul ING Asigurări de Viaţă.

Parte a grupului olandez ING, ING Asigurări de Viaţă este cel mai mare asigurător local de profil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici