- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A doua centrală nucleară din România va avea între două şi patru reactoare
A doua centrală nucleară din România, pe lângă cea de la Cernavodă, va avea între două şi patru reactoare, unitatea urmând să fie construită după anul 2020, a declarat luni directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
A doua centrală nucleară din România va avea între două şi patru reactoare (Imagine: Mediafax Foto)
"După 2020 va fi nevoie de o nouă centrală nucleară, cu două până la patru unităţi", a afirmat directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, la un seminar pe tema strategiei energetice organizat de Finmedia.
Dezvoltarea viitoarei centrale nucleare a fost anunţată de premierul Călin Popescu Tăriceanu anul trecut.
Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Autorităţile intenţionează să construiască, până în 2015, alte două rectoare cu puteri similare, în urma unei investiţii de 2,2 miliarde euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Nuclearelectrica aşteaptă până în 25 martie confirmările celor şase companii selectate să dezvolte proiectul, respectiv RWE (Germania), ArcelorMittal România, Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Electrabel (Belgia).
Investiţia de 2,2 miliarde euro nu include însă costurile de finanţare şi nici creşterile preţurilor la materialele de construcţie, în special ale oţelului şi ale manoperei din faza finală de construcţie a unităţilor 3 şi 4, a adăugat Chirica.
Potrivit lui Chirica, documentele pentru înfiinţarea companiei care va construi unităţile 3 şi 4 vor fi parafate în 26-28 martie, urmând ca în aprilie raportul comisiei de negociere cu cele şase companii să fie supus aprobării Guvernului. Compania de proiect este estimată să fie înregistrată în mai, iar construcţia propriu-zisă a celor două reactoare va începe în a doua jumătate a anului 2009.
"Menţinerea unor cote mari pe piaţa reglementată, în condiţiile în care tarifele sunt sub preţul pieţei, nu ne va permite să avem o participare mai mare în compania de proiect pentru reactoarele 3 şi 4", a spus Chirica.
Compania de proiect va avea un capital social de 30 milioane euro şi va funcţiona timp de 18 luni, urmând ca după această perioadă să fie stabilită structura finală a acţionariatului. Societatea va proiecta, pune în funcţiune şi exploata cele două reactoare.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu 90,5%, în timp ce Fondul Proprietarea deţine 9,5%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO