A doua centrala nucleară va fi construită în Transilvania

A doua centrală nucleară a României va fi dezvoltată în Transilvania, construcţia va începe în toamna anului 2009, iar pentru acest proiect şi-au exprimat interesul mai multe companii europene, inclusiv din Rusia, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului A doua centrala nucleară va fi construită în Transilvania

Centrala nucleară de la Cernavodă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt interesate de proiect mai multe companii europene, inclusiv ruseşti. Vom stabili locaţia ei în toamnă", a afirmat Videanu la forumul economic româno-rus.

Anterior în cursul zilei de marţi, Videanu a declarat că realizarea centralei de energie nucleară de generaţie a treia va începe în toamna acestui an.

"În toamnă vom începe construcţia unei centrale de generaţie a treia, pentru că energia nucleară este cea mai curată formă de energie", a spus Videanu, la o dezbatere organizată de Business Standard.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat la începutul lunii mai că a doua centrală nucleară a României va fi amplasată în centrul ţării, iar pentru construcţia ei şi-au manifestat interesul cele mai mari grupuri energetice europene, iar autorităţile au acordat deja unui investitor străin 35% din proiect.

"Avem solicitări de la cele mai mari companii energetice europene precum Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF Suez, precum şi de la companii din Coreea de Sud. Unele companii au cerut, drept condiţionalitate, 35% din proiect. Le-am zis că da", a spus Şerban.

Autorităţile au anunţat anul trecut că intenţionează să construiască o nouă centrală nucleară, având între două şi patru reactoare, iar o decizie în legătură cu amplasamentul acesteia va fi luată în luna septembrie.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat în aprilie că zona Mioveni îndeplineşte condiţiile pentru acest proiect.

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Alte două rectoare cu puteri similare vor fi construite până în 2015- 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici