Rusia, cel mai mare producător de energie la nivel mondial, şi-a mărit deţinerile de obligaţiuni americane cu peste 1.600% din septembrie 2006, potrivit datelor Trezoreriei SUA.
Statul rus s-a folosit de veniturile generate de creşterea preţurilor materiilor prime pentru a-şi majora rezervele valutare, care au ajuns pe locul al treilea la nivel mondial.
În perioada 2000-2008, a preşedinţiei Putin, Rusia a constituit cele mai mari deţineri de obligaţiuni americane din istoria ţării.
Rusia se numără printre cei mai mari zece deţinători de obligaţiuni americane, cu 110 miliarde de dolari la sfârşitul lui iunie, cu circa 70% mai mult comparativ cu nivelul de la sfârşitul mandatului lui Putin la Kremlin.
„Trimit un mesaj pentru piaţa internă. Este ironic că aceste plângeri vin când are loc o apreciere masivă a capitalului”, a declarat Edwin Gutierrez, care contribuie la administrarea unor obligaţiuni de 7 miliarde de dolari la compania Aberdeen Asset Management din Londra.
Obligaţiunile ruseşti în dolari cu maturitate în 2020 au adus în acest an un profit de 9,5%, comparativ cu 12,5% în cazul obligaţiunilor americane cu maturitate similară.
În această lună, obligaţiunile ruseşti denominate în dolari au crescut cu 0,7%, faţă de avansul de 5,6% al obligaţiunilor SUA.
Randamentul obligaţiunilor Trezoreriei SUA pe termen de zece ani a scăzut miercuri pentru prima oară în istorie sub nivelul de 2%, dar şi-a revenit ulterior.
Piaţa americană a obligaţiunilor a înregistrat performanţe peste cele ale indicilor mondiali, după ce Standard&Poor’s a retrogradat ratingul SUA pe 5 august, de la „AAA” la „AA+”.
Moody’s şi Fitch Ratings au confirmat ratingurile SUA la nivelul maxim „AAA”.