În cadrul anchetei de conjunctură din august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%), precum şi reducerea numărului de angajaţi, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare (-30% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută,cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51% şi respectiv -42%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
Activitatea de construcţii va înregistra, potrivit estimărilor managerilor din acest sector, o tendinţă de scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -21%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%).
Totodată, numărul de salariaţi va scădea, atât pe total (sold conjunctural –22%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, iar preţurile lucrărilor de construcţii vor avea o relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).
Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -2%), atât volumul total al vânzărilor de mărfuri, cât şi cel al comenzilor urmând să fie relativ stabile (sold conjunctural +2%, respectiv -1%).
De asemenea, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, un trend descendent al numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -14%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +9%).
Pentru cererea de servicii (cifra de afaceri), previziunile indică o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Numărul angajaţilor din acest sector ar putea scădea în august-octombrie (sold conjunctural -16%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea un trend de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).