- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.09.2022, 19:50)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A fost lansată compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.
Urmărește
722 afișări
Sursa foto: Facebook/Virgil Popescu
Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor a avut loc la Ministerul Energiei. La ceremonie au asistat Jose W. Fernandez, subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, şi ministrul Energiei din România, Virgil Popescu.
„Salut şi sprijin noii paşi pentru implementarea în România a primei centrale SMR din Europa, realizată acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear şi semnarea declaraţiei acţionarilor de către cele două companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relaţiilor de succes dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică şi securitate energetică. (...) De asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securităţii energetice şi a independenţei energetice pentru ţara noastră şi pentru ţările vecine”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deţinută în părţi egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu.
Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.
Conform Nuclearelectrica, capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depăşească capacitatea fostei centrale de la Doiceşti. Soluţia comună nucleară şi regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producţie, cu posibilitatea de a varia producţia, ci şi o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic naţional.
„Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată şi rentabilă, aducând în acelaşi timp, multiple beneficii comunităţii locale. Având ca cele mai înalte obiective independenţa energetică şi securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici in implementarea celor mai inalte standarde de securitate nucleară şi productivitate şi performanţă, aşa cum este şi centrala CNE Cernavodă, de peste 25 ani”, a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obţinut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor potenţiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.
În urma misiunii, IAEA a confirmat: „Această analiză cuprinzătoare va oferi asigurări publicului român şi nu numai în ceea ce priveşte selecţia amplasamentului SMR”, a declarat Paolo Contri, şeful echipei de analiză şi şeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara şi Siguranţă Nucleară al AIEA.
În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunţat de preşedintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe etapa preliminară a studiului Inginerie şi Proiectare Iniţială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaţionale şi naţionale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022.
Noua companie de proiect va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în acelaşi timp, şi alte numeroase beneficii socio-economice comunităţii locale, se arată în comunicatul Nuclearelectrica.
Pentru început, compania de proiect va avea sediul în Doiceşti, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunitatii locală.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36