Prima pagină » Economic » A fost prezentat cel mai mare avion din istoria aviaţiei. Mastodontul cu aripi nu va transporta pasageri sau mărfuri

A fost prezentat cel mai mare avion din istoria aviaţiei. Mastodontul cu aripi nu va transporta pasageri sau mărfuri

Daniel Contescu
21 mart. 2024, 15:02, Economic

Soluţia a fost oferită de un startup de energie din Colorado, Radia, care a dezvoltat cea mai mare aeronavă din istoria aviaţiei. Este vorba despre avionul WindRunner, a cărui misiune va fi să livreze pale gigantice lungi de 92 de metri direct parcurilor eoliene.

Pentru a ajuta lumea să atingă obiectivele de decarbonizare, avionul va folosi combustibil durabil pentru aviaţie şi va avea nevoie doar de o simplă pistă de pământ sau din pietriş pe care să aterizeze.

Va opera din hub-uri regionale, spune Radia, livrând acolo unde este necesar şi „poate ateriza pe piste de până la 1.800 de metri lungime, ceea ce nicio altă aeronavă comercială mare nu poate face”.

Va transporta cea mai mare încărcătură utilă dusă vreodată pe calea aerului. WindRunner va avea un volum al calei de marfă de 272.000 de picioare cubi, suficient pentru a ţine trei piscine de dimensiuni olimpice.

Este de 12 ori volumul unui Boeing 747-400 şi, la 108 metri lungime şi cu 39 de metri mai lung. Anvergura aripilor este de 80 de metri, egală cu patru piste de bowling.

Iar când proiectul va fi finalizat, Antonov An-225, cel mai greu avion construit vreodată, care a fost distrus la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, îşi va pierde recordul.

Windrunner încarcă o turbină eoliană

Radia spune că foloseşte materiale, componente şi tehnici de fabricaţie dovedite care au primit aprobarea FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA), care sunt deja în producţie în masă şi care „prezintă un risc scăzut”.

Radia se bazează pe estimarea organizaţiei de cercetare Bloomberg NEF că 10 trilioane de dolari vor fi cheltuite pentru energia eoliană de pe uscat până în 2050.

Dezvoltarea WindRunner vizează realizarea GigaWind, turbinele XXL produse de partenerii Radia, care includ cinci dintre cei şase principali producători de turbine din lume.

În prezent, paletele turbinei au în mod normal 70 de metri sau mai puţin, dar Radia vrea să implementeze pale de până la 104 de metri. Compania susţine că turbinele GigaWind ar putea fi de două până la trei ori mai puternice şi mai profitabile decât cele folosite astăzi.

Fondatorul şi CEO-ul este Mark Lundstrum, un antreprenor interprofesional şi inginer aerospaţial al MIT, care a fondat Radia în 2016. Compania spune că echipa sa de consilieri include foşti oameni de top de la Boeing, MIT, Rolls-Royce şi FAA.

Apar şi nume precum secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, şi fostul prim-ministru al Australiei, Malcolm Turnbull. WindRunner este programat pentru decolare înainte de sfârşitul deceniului.