Prima pagină » Economic » A fost publicat, în transparență decizională, un proiect care simplifică procedurile în domeniul urbanismului şi construcţiilor

A fost publicat, în transparență decizională, un proiect care simplifică procedurile în domeniul urbanismului şi construcţiilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat, joi, în transparenţă decizională, un proiect de act normativ care prevede măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului şi construcţiilor, a anunţat ministrul Cseke Attila.
A fost publicat, în transparență decizională, un proiect care simplifică procedurile în domeniul urbanismului şi construcţiilor
Foto: Mediafax Foto
Laura Buciu
24 apr. 2025, 19:21, Economic

Ministrul a arătat că raportul Băncii Mondiale despre România din 2024 susţine că autorizarea lucrărilor de construcţii este cea mai împovărătoare în România, mult mai puţin eficientă decât în alte state membre ale UE. Această situaţie este cauzată în principal de numărul mare de avize şi aprobări separate pe care constructorii trebuie să le obţină înainte de a solicita o autorizaţie de construire.

„Rezolvăm această problemă semnalată de cetăţeni, constructori, autorităţi locale şi Banca Mondială. Reducem timpul de avizare, introducem avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă, nu permitem condiţionarea avizării de emiterea altor avize, şi nu mai permitem solicitarea studiilor, documentaţiilor sau avizelor care nu sunt necesare construcţiei şi care sunt un exces de birocraţie. Statul trebuie să fie pentru cetăţean, nu cetăţeanul pentru stat. Impunem această gândire în administraţia publică, în sectorul de autorizare a construcţiilor”, a precizat Cseke Attila.

Ministrul dezvoltării a adăugat că această măsură va avea ca efect derularea accelerată a investiţiilor, printr-o mai rapidă avizare a autorizaţiilor de construcţii, a PUG-urilor şi PUZ-urilor, respectiv avizarea tacită şi scurtarea termenelor de avizare.

În prezent, pe programul de investiţii „Anghel Saligny”, derulat de Ministerul Dezvoltării, prin care se asigură infrastructura edilitară de bază în localităţi precum accesul gospodăriilor la apă, canalizare, gaz sau modernizarea drumurilor, media zilelor scurse între emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire este de 507 zile, sau 1 an şi 5 luni, a reieşit din analiza a peste 2.700 de contracte de finanţare, iar în cazul a peste 20% dintre acestea durată este de 2 ani. În cazul investiţiilor finanţate de minister din bani europeni, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se scurge, în medie, 1 an şi 2 luni între emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

„Vom avea lucrări de construire avizate în termen de 4,5 – 6,5 luni. Acum acest termen este de mult peste 1 an. În cazul PUG-urilor, termenul maxim legal propus este de 6 luni şi jumătate faţă de 18 luni la o comună mică sau de 3-5 ani la localităţi mai mari, cum este în prezent. Pentru PUZ-uri, termenul maxim legal propus este de 5 – 7,5 luni faţă de 18-24 luni, cum este în acest moment”, a spus ministrul dezvoltării.

Proiectul mai stabileşte că avizul de oportunitate, neavând termen de eliberare stabilit în legislaţia actuală, se va emite în maximum 30 zile, iar în cazul investiţiilor finanţate din bani publici nu se plătesc taxe pentru avizare, nu se mai mută bani publici dintr-un buzunar al statului în altul.

În cazul în care nu se transmit observaţii sau nu se respinge motivat temeinic documentaţia de urbanism, aceasta se consideră corectă şi completă după epuizarea termenului de 30 zile, iar procesul de avizare poate continua. Autorităţile publice pot solicita o singura dată completări ale documentaţiei, iar avizul se emite la 15 zile după depunerea documentaţiilor completate sau se respinge documentaţia cu o justificare motivată.

În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile, sau al neemiterii respingerii documentaţiei justificat temeinic în termen, documentaţia se consideră corectă şi completă.

Propunerea de act normativ prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale: respingerea nefondată a documentaţiilor este contravenţie şi se sancţionează de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Totodată, conform proiectului de act normativ, documentaţia va fi evaluată de un singur funcţionar public pe tot parcursul procedurii de avizare şi autorizare, asigurând astfel coerenţă între solicitările formulate către beneficiar.

Avizele şi acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv la faza de studiu de fezabilitate sau documentaţie de autorizare a lucrărilor de intervenţii, îşi păstrează valabilitatea până la recepţia la terminarea lucrărilor, dacă nu intervin elemente noi sau nu se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acestora.

Actul normativ se aplică pentru investiţiile finanţate atât din fonduri publice naţionale sau din fonduri europene, cât şi din fonduri private, iar noile termene încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ – a conchis ministrul Cseke Attila.