A mai rămas o zi pentru depunerea declaraţiei unice: „Sunt multe persoane care nu ştiu dacă trebuie să depună declaraţia şi cum să calculeze impozitul“

Consultanţii fiscali spun că, deşi termenul-li­mită pentru această declaraţie – care poate fi depusă şi online- a fost extins, în practică au fost întâmpinate o serie de probleme, scrie ZF.

Urmărește
3117 afișări
Imaginea articolului A mai rămas o zi pentru depunerea declaraţiei unice: „Sunt multe persoane care nu ştiu dacă trebuie să depună declaraţia şi cum să calculeze impozitul“

Consultanţii fiscali spun că, deşi termenul-li­mită pentru această declaraţie – care poate fi depusă şi online- a fost extins, în practică au fost întâmpinate o serie de probleme.

„Au fost câteva probleme tehnice, în general. Au fost blocaje, în sensul că întârzia foarte mult primirea confirmărilor la deschiderea de conturi. La unele a mers repede, la unele - cel mai frecvent după data de 1 iulie - a mers foarte greu, nu ştiu de ce. O altă problemă este că sunt destul de mulţi care au venituri din chirii şi care nu sunt conştienţi că trebuie sau nu să depună declaraţia sau îşi aduc aminte în ultimul moment“, a spus consultanul fiscal Emilian Duca de la firma de consultanţă Tax & Business Solutions. El spune că a acordat asistenţă pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice unui număr de circa 10 persoane cu venituri extrasalariale, care aveau, în general, venituri din străinătate. Peste 600.000 de persoane fizice au depus până pe 25 iulie declaraţia unică, iar 190.000 de formulare au fost depuse online, arată datele Ministerului de Finanţe.

„Există o serie de contribuabili care au venituri din chirii şi care sunt calculate în valută. În acest caz, sistemul de calcul este foarte greu, pentru că fiecare contribuabil trebuie să-şi facă singur un calcul care înainte era făcut de Fisc“, a mai spus Duca. El a mai subliniat că forma actuală a declaraţiei unice are nişte defecte. Spre exemplu, modul de calcul este greoi în cazul veniturilor în valută, iar autorităţile ar fi trebuit să stabilească un curs unic de referinţă, aşa cum există la acciză şi pe baza lui să se calculeze impozitele la veniturile în valută fără să mai facă oamenii prea multe calcule complicate.

„În rest, mecanismul, modul de depunere în sine, este maximum ce se poate face pentru online. E un PDF inteligent, are toate facilităţile, nu este extra­ordinar de greu la depunere, dar mă aşteptam la altceva, la un ecran în care oamenii să îşi introducă datele pe care le au. Mă aşteptam la o interfaţă mai prietenoasă cu utilizatorul“, a mai spus Duca. El a adăugat că, în majoritatea situaţiilor, persoanele fizice au nevoie de asistenţă în completarea datelor, fie din partea unui contabil, fie din partea unui consultant fiscal, lucru care îi sperie pe cei mai mulţi dintre contribuabili.

„Acest lucru face ca o bună parte din declaraţii să fie depuse tot pe vechiul sistem, pentru că oamenii au mai multă încredere în omul de la ghişeu, plus că este gratis, faţă de un consultant extern pe care ar trebui probabil să îl şi plătească. În general, sistemul pentru persoane fizice este destul de complicat, ar putea să fie mult simplificat dacă s-ar dori un dialog“, a conclu­zionat Emilian Duca.

Mâine, 31 iulie 2018 este ultima zi în care se poate depune Declaraţia Unică, iar persoanele fizice pot depune această declaraţie online, „prin intermediul aplicaţiei care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/, cu numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro“, au transmis reprezentanţii Ministerului de Finanţe. De asemenea, declaraţia poate depune şi în format hârtie direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF  sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

 

Cine trebuie să depună declaraţia unică

Declaraţia unică se completează şi se depune de persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune acest formular, mai arată datele Finanţelor. Cei care nu depun la timp declaraţia unică riscă o amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici