- Home
- Economic
- (27.06.2023, 06:30)
- Daniel Contescu
A murit Harry Markovitz. Laureat al Premiului Nobel, economistul a revoluţionat lumea finanţelor
Savantul a murit în Santa Monica, în California, la vârsta de 95 de ani, el lansând teoria care a răsturnat abordarea tradiţională a cumpărării de acţiuni prin examinarea relaţiei dintre risc şi rentabilitate.
Urmărește
645 afișări
A murit Harry Markovitz. Laureat al Premiului Nobel, economistul a revoluţionat lumea finanţelor
Harry Max Markowitz, economistul american care a declanşat o revoluţie în finanţe, răsturnând gândirea tradiţională despre cumpărarea de acţiuni şi câştigând Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice pentru munca sa de pionierat, a murit într-un spital din Santa Monica, California, la vârsta de 95 de ani.
Anunţul dispariţiei, care a avut loc joi, 22 iunie, a fost dat abia ieri de Mary McDonald, asistenta de multă vreme a profesorului Markowitz, precizând că decesul a fost cauzat de pneumonie şi sepsis.
Născut la Chicago pe 24 august 1927 şi absolvit în economie la universitatea oraşului său, Markowitz a fost profesor la Wharton School din Philadelphia, la Universitatea California din Los Angeles şi la Universitatea Rutgers din New Brunswick din New Jersey, încheind cariera ca profesor. de Finanţe şi Economie la Colegiul Baruch din New York.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Pentru teoria sa modernă a portofoliului, cu care a răsturnat abordarea tradiţională a achiziţiei de acţiuni prin examinarea relaţiei dintre risc şi rentabilitate, Markowitz a primit Premiul Nobel pentru Economie în 1990, împreună cu alte două somităţi din SUA, economiştii Merton Miller şi William F. Sharpe.
Contribuţia lor combinată a demarat ceea ce ştim astăzi ca economie financiară, un domeniu de studiu separat. Markowitz a dezvoltat teoria portofoliului, care a căutat modalităţi de optimizare a rentabilităţii investiţiilor, la începutul anilor 1950, odată cu publicarea articolului Portfolio selection în Journal of Finance (1952), extins ulterior în volumul „Portfolio selection: efficient diversification of investments (1959)”.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe