- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A treia rectificare bugetară din pandemie: Deficitul bugetar creşte la peste 9% din PIB, şi economia va scădea cu 4,2% în 2020
Deficitul bugetar luat în calcul la următoarea rectificare bugetară este 9,1%, în creştere faţă de precedenta valoare estimată, de 8,6%, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Florin Cîţu.
Cîţu: deficitul bugetar al anului 2020 creşte la 9,1%
Ministrul a precizat că bugetul anului viitor va fi construit pe un deficit de „7% sau mai puţin”.
Ministrul Finanţelor spune că rectificarea prevede o scădere a PIB cu 4,2 puncte procentuale, după ce Comisia Naţională de Prognoză a revizuit evoluţia indicatorului. Estimarea este în linie cu prognozele organismelor internaţionale şi ale agenţiilor de rating, care au fost îmbunătăţite, a precizat ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Deficitul bugetar estimat la începutul anului era de 3,6% din PIB, la prima rectificare a fost majorat la 6,7%, iar la a doua la 8,6%. Ministrul spune că procentul de 8% care este diferenţa dintre estimarea iniţială a creşterii PIB şi minusul de acum se reflectă şi în dinamica deficitului bugetar. „Nu vom mai încasa 4,2 miliarde până la finalul anului, în urma deciziei de acordare a eşalonării datoriilor", declarat Florin Cîţu.
Bani în plus vor fi alocaţi, la rectificare, fondului de asigurări de sănătate, 1 miliard de lei, Ministrului Dezvoltării 1 miliard de lei, agriculturii 1,1 miliarde lei şi fondului de rezervă al Guvernului 1,2 milirde lei. În acest ultim caz, explicaţia este că suma este destinată unor cheltuieli neprevăzute, în special în zona de sănătate, banii putând fi alocaţi mai uşor, a precizat ministrul.
Economii s-au înregistrat la Ministerul Mediului, dar şi la Ministerul Finanţelor, unde digitalizareaa a dus la eliminarea a 2.000 de posturi din cadrul ANAF şi la economii de 134 de milioane de lei, a spus ministrul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO