Acoperirea Orange 3G, la 98% din populaţia României. Compania a investit 110 milioane euro în 2011

Orange România a investit anul trecut suma de 110 milioane de euro în programul de extindere a acoperirii reţelei 3G a operatorului, care a crescut de la 55% la 98% din populaţia României, a declarat joi directorul general al companiei, Jean-Francois Fallacher.

Urmărește
521 afișări
Imaginea articolului Acoperirea Orange 3G, la 98% din populaţia României. Compania a investit 110 milioane euro în 2011

Acoperirea Orange 3G, la 98% din populaţia României. Compania a investit 110 milioane euro în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prin acest proiect, jumătate din reţeaua Orange, construită în peste 14 ani, a fost modernizată, optimizată şi extinsă, iar clienţii au ocazia să beneficieze de acces la internet mobil la viteze superioare, oriunde s-ar afla. Rezultatele acestui proiect confirmă încă o dată promisiunea companiei de a investi în România şi de a aduce tehnologia cât mai aproape de clienţii noştri", a spus Fallacher.

În mai 2011, grupul France Telecom-Orange a anunţat că va investi între 500 şi 600 milioane de euro în dezvoltarea subsidiarei din România până în 2015, pentru anul precedent fiind alocat un buget de peste 110 milioane de euro.

Strategia de dezvoltare a Orange România este parte a strategiei grupului France Telecom - Conquest 2015, fiind adaptată la contextul local, şi anume necesităţilor operatorului român, situaţiei pieţei telecom din România şi cerinþelor clienţilor.

Proiectul de extindere a acoperirii 3G a vizat extinderea masivă în zonele rurale a reţelei Orange ce susţine traficul de internet mobil, precum şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de voce şi date, atât pentru serviciile existente (2G), cât şi pentru cele noi (3G+).

Potrivit datelor prezentate de directorul tehnic al Orange România, Mădălina Suceveanu, extinderea acoperirii 3G a avut ca efect, în primul trimestru al acestui an, creşterea cu 182% a traficului de date în zonele rurale faţă de anul anterior.

"Circa 2.000 de staţii de radio au fost modernizate de la 2G la 3G şi peste 2.000 de legături de radioreleu au fost schimbate. Înlocuirea echipamentelor a redus şi consumul de energie electrică al operatorului", a spus Suceveanu.

Îmbunătăţirea infrastructurii va permite operatorului să dezvolte şi să introducă mult mai rapid viitoarelor servicii şi tehnologii. De asemenea, clienţii Orange vor putea să descarce mult mai rapid imagini sau filme de pe internet, chiar şi în zonele rurale, unde vitezele de transfer ajung până la 14,4 Mbps.

"Extinderea acoperirii 3G ne-a permis să acoperim un număr de 21 de oraşe cu viteze de până la 21,6 Mbps. De asemenea, avem viteze de transfer de până la 43,2 Mbps în Capitală, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa", a spus directorul de strategie al Orange România, Julien Ducarroz.

Întrebat dacă Orange România este pregătit să lanseze serviciile 4G, Fallacher a răspuns afirmativ.

"Ideal vorbind, putem lansa serviciile 4G şi mâine dacă am avea licenţa cumpărată şi frecvenţele pentru aceste servicii eliberate. Totuşi, frecvenţele 4G sunt utlizate în prezent de Ministerul Apărării Naţionale şi nu cred că vor fi eliberate până în aprilie 2013", a spus şeful Orange România.

Pe de altă parte, Suceveanu a spus că Orange România poate furniza servicii 4G în benzile de frecvenţe de 1.800 MHz, unde operatorul deţine licenţă.

"Compannia va investi în acest an o sumă similară celei din 2011, la care se vor adăuga alte fonduri pentru alte direcţii de dezvoltare ale Orange România", a spus Suceveanu.

Orange este liderul pieţei de telefonie mobilă din România, cu 10,09 milioane de clienţi şi venituri de 220 milioane de euro la 31 martie.

Orange este parte a grupului France Telecom-Orange, una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 226 milioane de clienţi la nivel internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici