Acord final al UE pentru REPowerEU - scutul care va decupla gospodăriile şi IMM-urile de Rusia

În cadrul acordului, România obţine mai mulţi bani pentru investiţii în energie verde.

Urmărește
1260 afișări
Imaginea articolului Acord final al UE pentru REPowerEU - scutul care va decupla gospodăriile şi IMM-urile de Rusia

Acord final al UE pentru REPowerEU - scutul care va decupla gospodăriile şi IMM-urile de Rusia

REPowerEU este planul Uniunii Europene de investiţii pentru independenţă energetică faţă de Rusia şi pentru a ne ajuta să trecem mai uşor de iernile viitoare: este vorba de investiţii punctuale pentru reducerea consumului de energie, spre exemplu de izolare termică a clădirilor, de montare de panouri fotovoltaice pe acoperişurile caselor, de consolidare a clădirilor.

România are alocaţi 1,4 miliarde euro dintr-un total de 20 de miliarde la nivel european.

În calitate de co-raportor REPowerEU, europarlamentarul REPER / RENEW EUROPE Dragoş Pîslaru a obţinut susţinerea Parlamentului European pentru sprijinul direct către cetăţeni şi antreprenori. De asemenea, europarlamentarul român a avut ca obiectiv flexibilizarea banilor destinaţi pentru investiţiile REPowerEU, astfel încât fondurile europene din perioada 2014-2020 care nu au putut fi absorbite de România să poată fi folosite pentru obiectivele REPowerEU şi nu pierdute prin a le returna Comisiei Europene.

„După patru runde de negocieri cu Consiliul UE şi Comisia Europeană, am reuşit să livrăm un instrument uriaş de solidaritate pentru iernile care vin în Europa. De la vecinul de peste stradă până la prăvălia din colţ, REPowerEU este şansa gospodăriilor vulnerabile şi a micilor antreprenori de a investi pentru diminuarea facturii de energie, de a deveni independenţi energetic şi prosumatori. Am obţinut trei victorii esenţiale atât pentru întreaga UE, cât şi pentru România: Mai mulţi bani pentru cei aflaţi în sărăcie energetică – gospodării vulnerabile şi IMM-uri: pentru statele care nu au folosit toate fondurile de coeziune, acum au şansa de a nu pierde acei bani şi de a-i folosi pentru investiţiile din REPowerEU. Pentru România, acest lucru poate însemna o sumă suplimentară de la 3 până la 5 miliarde de euro în plus faţă de suma deja alocată de 1,4 miliarde euro, sprijin pentru o reformă majoră a fondului locativ în contextul tranziţiei verzi - banii din REPowerEU ar trebui să fie dedicaţi unui sprijin pe termen mediu prin investiţii pentru toţi care au o locuinţă privată, afectaţi de această criză. Din cele 5 milioane de gospodării, cel puţin 500.000 ar putea fi reabilitate energetic şi consolidate prin acest program şi alte finanţări complementare, inclusiv prin transformarea lor în prosumatori, care să nu mai fie dependenţi de companiile de energie. Prioritatea ar trebui să fie mai ales gospodăriile vulnerabile, dar şi clasa de mijloc şi micii antreprenori, care au suferit puternic în ultima perioadă”, a declarat Dragoş Pîslaru.

În privinţa transparenţei, Păslaru spune că s-a reuşit obligarea tuturor statele membre să publice numele tuturor companiilor din PNRR şi REPowerEU care beneficiază de banii europeni, precum şi informaţii despre sumele primite de acestea, dar şi ce anume fac cu ele.

„Este crucial faptul că am reuşit să avem un acord final până în Crăciun. REPowerEU este un instrument livrat în timp record de Uniunea Europeană pentru a combate criza energetică. La fel de important este ca Guvernul României să se mişte repede şi să gândească schemele prin care aceşti bani vor ajunge la români. Fără birocraţie, fără tone de hârtii şi adeverinţe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă şi nu mai târziu! Evident sunt gata alături din colegii mei din REPER să ajutăm Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluţii de implementare”, a mai spus europarlamentarul român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
acord,
repowereu,
energie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici