- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord între China şi Japonia pentru folosirea monedelor proprii în relaţiile dintre cele două ţări
China şi Japonia au încheiat un acord pentru susţinerea folosirii monedelor proprii în relaţiile comerciale şi de investiţii dintre cele două ţări, ceea ce va conferi yuanului chinezesc un rol mai puternic la nivel mondial.
Acord între China şi Japonia pentru folosirea monedelor proprii în relaţiile dintre cele două ţări (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Autorităţile de la Beijing trebuie însă să facă schimbări substanţiale în administrarea economiei, înainte ca yuanul să devină o monedă la fel de puternică ca dolarul sau euro, relatează Wall Street Journal.
Problemele economice din Europa şi Statele Unite au subminat încrederea pieţelor în dolar şi euro, dar investitorii care caută un plasament sigur au alternative puţine.
China şi alte ţări au contestat supremaţia dolarului în tranzacţiile internaţionale şi au sugerat alte soluţii pentru sistemul monetar global, inclusiv un rol mai mare pentru Fondul Monetar Internaţional şi yuan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Aceste discuţii au fost până în prezent în mare parte teoretice dar, în timpul unei vizite în China a premierului japonez Yoshihiko Noda, China şi Japonia au anunţat o serie de acorduri privind folosirea yuanului în comerţul şi investiţiile dintre a doua şi a treia mare economie a lumii, ceea ce ar limita oarecum folosirea dolarului în Asia.
Concret, cele două ţări vor promova comerţul direct în yuani şi yeni, în loc să transforme monedele în dolari. În plus, Japonia va deţine yuani în rezervele sale valutare, dominate în prezent de dolari.
"Japonia pare să recunoască implicit că va fi o singură monedă asiatică dominantă şi aceea nu va fi yenul", a declarat Barry Eichengreen, profesor de istorie economică la Universitatea din California.
Un oficial guvernamental japonez a declarat că în viitor monedele asiatice vor avea o importanţă mai mare decât în prezent.
Acordul este probabil să fie bine primit de guernul american, care a încurajat China să susţină un rol mai important al yuanului.
Pentru aceasta este nevoie de schimbarea politicii financiare chineze, respectiv reducerea intervenţiilor pe piaţa valutară, liberalizarea dobânzilor, restrângerea restricţiilor impuse fluxului de capital şi funcţionarea sistemului bancar după principiile pieţei, astfel încât yuanul să fie tranzacţionat liber.
Aceste de măsuri ar duce la aprecierea yuanului, mult aşteptată de Statele Unite întrucât ar permite atenuarea dezechilibrelor comerciale la nivel mondial.
Potrivit televiziunii chineze de stat, autorităţile japoneze au informat Washington-ul în legătură cu acordul cu China înainte de a-l face public.
Acest acord corespunde obiectivului G20 ca yuanul chinezesc să fie mai flexibil, dar este improbabil să aibă efecte semnificative imediate.
Nici China şi nici Japonia nu au anunţat un program concret pentru aplicarea acordului, dar autorităţile din ambele state au convenit înfiinţarea unui grup de lucru în acest scop.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO