- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord între guvernele României şi Rusiei privind transferul combustibilului nuclear
România şi Rusia au semnat, joi, un acord în baza căruia vor returna combustibil nuclear ars de provenineţă rusească de la reactorul de cercetare de pe platforma Măgurele, fiind vorba de 200 de kilograme de combustibil ce vor fi transferate în Federaţia Rusă până la sfârşitul acestui semestru.
Acord între guvernele României şi Rusiei privind transferul combustibilului nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acordul între guvernul României şi guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la un reactor de cercetare în Federaţia Rusă a fost semnat, joi, la Bucureşti din partea Română documentul fiind semnat de preşedinta CNCAN, Vajda Borbala iar din partea Rusiei de către Serghei Kirienko, preşedintele Rosatom.
În baza acestui acord va fi practic repatriată o cantitate de 200 de kilograme de combustibil nuclear ars care a fost utilizat la reactorul de cercetare de pe platforma Măgurele. Combustibilul, de provenienţă rusă, urmează să fie transportat în Federaţia Rusă până la sfârşitul acestui semestru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu: Nu am spus niciodată că mi-e silă să stau la masă cu PSD
-
Clotilde Armand vrea mandatul de senator: Interdicţia vizează funcţia de primar, nu de parlamentar
-
Lasconi: USR îşi asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme
Combustibilul returnat va fi transportat şi procesat pe o durată de 20 de ani în Federaţia Rusă, sumele aferente acestor operaţiuni fiind suportate de către Departamentul american pentru Energie.
După 20 de ani combustibilul reprocesat va fi depozitat în Federaţia Rusă contra sumei de 780.000 de dolari pe care partea română o plăteşte în prezent.
Vajda Borbala a precizat că România nu deţine în prezent capacităţi care să permită depozitarea unor astfel de materiale iar potrivit strategiei nucleare a României abia în anul 2050 ar urma să fie construit un astfel de depozit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO