Acord la Bruxelles: Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri

Zona euro a convenit asupra unui mecanism UE de intervenţie în cazul unei crize bancare, vizând inclusiv înfiinţarea unui fond de 55 miliarde euro finanţat din contribuţii de la bănci, iar proiectul uniunii bancare are astfel şanse să ajungă în Parlamentul European înainte de alegerile din vară.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Acord la Bruxelles: Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri

Acord la Bruxelles: Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri (Imagine: Shutterstock)

Miniştrii Finanţelor din zona euro au depăşit un ultim impas în negocierile privind mecanismul centralizat de intervenţie pentru recapitalizarea sau închiderea şi lichidarea băncilor cu probleme.

Printre măsurile convenite de liderii zonei euro într-o şedinţă de două zile care s-a încheiat târziu în noapte se numără crearea unui fond de rezoluţie, care va acumula în următorii 10 ani resurse financiare de 55 miliarde euro din contribuţii de la bănci; desemnarea unei agenţii UE responsabilă decizional pentru băncile în situaţie de colaps; şi elaborarea unor proceduri privind distribuţia costurilor presupuse de dezamorsarea unei crize bancare.

Negocierile privind Mecanismul Unic de Rezoluţie au fost întârziate de divergenţe între statele cu economii mai mici şi cele mai mari, între membrii zonei euro şi ţările care nu au adoptat moneda unică, şi de un duel între Germania, care a insistat să-şi protejeze contribuabilii de noi costuri în orice acord, şi Banca Centrală Europeană, care a cerut control centralizat pentru băncile aflate în dificultate.

"Acest acord reprezintă un ultim element în construcţia uniunii bancare. Sectorul bancar va deveni responsabil pentru riscurile pe care şi le asumă şi pentru pierderile pe care le va înregistra. Este o abordare sănătoasă din punct de vedere economic", a declarat după încheierea discuţiilor ministrul olandez al Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, citat de Bloomberg.

Negocierile se vor muta acum în Parlamentul European, unde mai mulţi parlamentari s-au plâns că legislativul nu a fost implicat până acum în procesul decizional. Proiectul uniunii bancare a apărut la jumătatea anului trecut, ca soluţie pe termen lung pentru efetele crizei financiare din zona euro şi ca măsură preventivă pentru noi şocuri.

Legislativul european şi statele membre au convenit recent un set de standarde pentru programele de garantare a depozitelor, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra unui proiect de lege care ar înăspri reglementările pe piaţa derivatelor financiare.

Executivul UE şi statele membre încearcă să finalizeze legislaţia privind uniunea bancară până în luna mai, când Parlamentul European va suspenda lucrările în pregătirea alegerilor din vară.

BCE va deveni anul viitor supraveghetor unic al băncilor din zona euro, un prim pilon al uniunii bancare.

Joi şi vineri are loc la Bruxelles summit-ul Consiliului European, iar cancelarul german Angela Merkel le-a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro să convină asupra unui acord privind mecanismul de rezoluţie a băncilor înainte de reuniunea şefilor de guvern, pentru a include proiectul pe agenda discuţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici