- Home
- Economic
- BRUXELLES, (19.12.2013, 13:56)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord la Bruxelles: Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri
Zona euro a convenit asupra unui mecanism UE de intervenţie în cazul unei crize bancare, vizând inclusiv înfiinţarea unui fond de 55 miliarde euro finanţat din contribuţii de la bănci, iar proiectul uniunii bancare are astfel şanse să ajungă în Parlamentul European înainte de alegerile din vară.
Urmărește
151 afișări
Acord la Bruxelles: Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri (Imagine: Shutterstock)
Miniştrii Finanţelor din zona euro au depăşit un ultim impas în negocierile privind mecanismul centralizat de intervenţie pentru recapitalizarea sau închiderea şi lichidarea băncilor cu probleme.
Printre măsurile convenite de liderii zonei euro într-o şedinţă de două zile care s-a încheiat târziu în noapte se numără crearea unui fond de rezoluţie, care va acumula în următorii 10 ani resurse financiare de 55 miliarde euro din contribuţii de la bănci; desemnarea unei agenţii UE responsabilă decizional pentru băncile în situaţie de colaps; şi elaborarea unor proceduri privind distribuţia costurilor presupuse de dezamorsarea unei crize bancare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Negocierile privind Mecanismul Unic de Rezoluţie au fost întârziate de divergenţe între statele cu economii mai mici şi cele mai mari, între membrii zonei euro şi ţările care nu au adoptat moneda unică, şi de un duel între Germania, care a insistat să-şi protejeze contribuabilii de noi costuri în orice acord, şi Banca Centrală Europeană, care a cerut control centralizat pentru băncile aflate în dificultate.
"Acest acord reprezintă un ultim element în construcţia uniunii bancare. Sectorul bancar va deveni responsabil pentru riscurile pe care şi le asumă şi pentru pierderile pe care le va înregistra. Este o abordare sănătoasă din punct de vedere economic", a declarat după încheierea discuţiilor ministrul olandez al Finanţelor, Jeroen Dijsselbloem, citat de Bloomberg.
Negocierile se vor muta acum în Parlamentul European, unde mai mulţi parlamentari s-au plâns că legislativul nu a fost implicat până acum în procesul decizional. Proiectul uniunii bancare a apărut la jumătatea anului trecut, ca soluţie pe termen lung pentru efetele crizei financiare din zona euro şi ca măsură preventivă pentru noi şocuri.
Legislativul european şi statele membre au convenit recent un set de standarde pentru programele de garantare a depozitelor, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra unui proiect de lege care ar înăspri reglementările pe piaţa derivatelor financiare.
Executivul UE şi statele membre încearcă să finalizeze legislaţia privind uniunea bancară până în luna mai, când Parlamentul European va suspenda lucrările în pregătirea alegerilor din vară.
BCE va deveni anul viitor supraveghetor unic al băncilor din zona euro, un prim pilon al uniunii bancare.
Joi şi vineri are loc la Bruxelles summit-ul Consiliului European, iar cancelarul german Angela Merkel le-a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro să convină asupra unui acord privind mecanismul de rezoluţie a băncilor înainte de reuniunea şefilor de guvern, pentru a include proiectul pe agenda discuţiilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe