Acord ruso-sârb privind gazoductul South Stream şi vânzarea NIS către Gazprom

Serbia a semnat vineri, la Moscova, un acord major în domeniul energiei, care prevede tranzitul gazoductului South Stream pe teritorul său, precum şi vânzarea unei participaţii majoritare la grupul petrolier NIS către Gazprom.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Acord ruso-sârb privind gazoductul South Stream şi vânzarea NIS către Gazprom

Acord ruso-sârb privind gazoductul South Stream şi vânzarea NIS către Gazprom

Colaborarea a provocat îngrijorare în vestul Europei, ţările occidentale temându-se că Serbia va fi dependentă energetic de Rusia. Acordul a fost semnat cu nouă zile înainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale sârbe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sprijinit puternic autorităţile de la Belgrad în eforturile de a preveni independenţa provinciei Kosovo, factor care, în opinia analiştilor, a influenţat decizia Serbiei de a-şi lega viitorul energetic de Rusia.

"Serbia respectă poziţia Rusiei în problema Kosovo. Fără sprijinul rusesc, Serbia ar avea dificultăţi în a-şi susţine poziţia referitoare la viitorul provinciei", a declarat preşedintele sârb Boris Tadic la începutul discuţiilor cu preşedintele Putin de la Kremlin.

În urma acordului, Gazprom va prelua o participaţie de 51% la grupul sârb de petrol şi gaze NIS. Preţul nu a fost dezvăluit, dar Gazprom a oferit iniţial 400 de milioane de euro, sumă considerată de analişti cu mult sub preţul pieţei.

NIS este singura companie petrolieră de stat din Balcani care nu a trecut printr-un proces masiv de restructurare şi domină piaţa sârbă în sectorul produselor rafinate, unde deţine o reţea de aproape 500 de benzinării.

Valoarea companiei este estimată la 1-2 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, Bulgaria şi Rusia au semnat un acord privind participarea Sofiei la proiectul South Stream, în cursul vizitei preşedintelui Vladimir Putin în capitala bulgară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici