- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord trilateral UE, Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze
Politica energetică a UE va trebui să vizeze încheierea unui acord trilateral cu Rusia şi Ucraina privind tranzitul gazelor naturale, diversificarea rutelor de transport, inclusiv prin gazoductul South Stream, şi includerea de clauze de securitate energetică în contractele comerciale.
Acord trilateral UE, Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze
Propunerile au fost incluse într-un raport aprobat marţi de Parlamentul European. Raportul se va afla pe agenda următorului Consiliul European din 19-20 martie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Prima propunere cuprinsă în raport vizează încheierea unui acord trilateral între UE, Rusia şi Ucraina pentru garantarea tranzitului gazelor dinspre către pieţele europene.
"În plus, Parlamentul sprijină negocierea unui acord mai complex cu Federaţia Rusă, care să înlocuiască Acordul de Parteneriat şi Cooperare din 1997", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
O altă propunere este revizuirea, până la sfârşitul anului în curs, de către Comisia Europeană, a directivei privind aprovizionarea cu gaz care datează din 2004. Revizuirea ar trebui să includă planuri naţionale de acţiune în caz de urgenţă, cu caracter obligatoriu şi să conţină o declaraţie comună referitoare la situaţiile de urgenţă, alocarea din stocuri disponibile către statele afectate de recenta criză a gazelor.
Statele UE importă din Rusia 50% din consumul energetic, o proporţie ce va creşte la 70% până în 2030.
Europarlamentarii au propus CE să spijine includerea unei clauze de securitate energetică în acordurile comerciale, de asociere, de parteneriat şi de cooperare cu ţările producătoare şi de tranzit, care ar stabili un cod de conduită şi ar interzice întreruperile datorate unor dispute comerciale. Clauza ar prevede şi măsurile care ar trebui adoptate în eventualitatea unei întreruperi unilaterale, sau în caz de efectuare a oricărei modificări a clauzelor contractului sau a clauzelor privind aprovizionarea de către unul dintre parteneri.
Totodată, sunt necesare noi rute de transport al gazelor prin gazoductele Nabucco, Turcia-Grecia-Italia (TGI) şi South Stream, precum şi terminale de gaze naturale lichefiate.
"Pe termen lung, în cazul în care situaţia politică permite, aprovizionarea din alte ţări din regiunea Mării Caspice, precum Uzbekistan şi Iran, ar trebui să reprezinte surse de aprovizionare semnificative pentru UE", se menţionează în raport.
Raportul solicită Comisiei Europene să elaboreze o foaie de parcurs pentru investiţii nucleare şi statelor membre să adopte noi obiective în materie de schimbări climatice, ce trebuie atinse până în 2050. Aceste obiective ar fi reducerea cu 80% a emisiilor de gaze cu efect de seră, ponderea de 60% a energiilor regenerabile în consumul total de energie şi îmbunătăţirea cu 35% a eficienţei energetice.
Raportul a fost adoptat cu 406 voturi pentru, 168 împotrivă şi 87 abţineri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO