- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.01.2011, 13:16)
- Adrian Dumitrache , Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme decât primele sau majoririle salariale
Oferirea de către angajator a unui beneficiu salariatului sub forma unei pensii facultative (Pilonul III), comparativ cu acordarea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal şi poate majora profitul unei firme cu 4%-5%, potrivit calculelor APAPR.
Urmărește
163 afișări
Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme decât primele sau majoririle salariale (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
În acelaşi timp, salariatul va câştiga la venitul său net 2,3% (salariu net + beneficiu) dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash.
"Comparativ cu oferirea unei prime (bonus în «cash») sau a unei majorări salariale, o contribuţie plătită de firmă la un fond de pensii facultative (în beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficientă din punct de vedere al obligaţiilor suplimentare de plată ale angajatorului (contribuţii în sarcina angajatorului)", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Cifrele de mai sus sunt rezultatul unei simulări care a luat în calcul o societate cu 100 de salariaţi, în care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal reprezintă 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata brută de profit este de circa 7%.
Prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, de la 1 ianuarie 2011, sumele virate către fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, în limitele de deductibilitate stabilite de legislaţie.
În acest context, potrivit APAPR, pensiile facultative reprezintă cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii propriilor angajaţi, având cel mai favorabil regim fiscal.
Potrivit legislaţiei, contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile, în limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/lună), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiile de asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţia de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau de 221.600 de persoane. În 55% dintre cazuri, contribuţia este suportată exclusiv de angajator, care oferă pensia facultativă ca parte a pachetului de beneficii salariale.
În 33% dintre cazuri, participanţii individuali îşi achită singuri contribuţia, iar în 12% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajator+angajat).
Deducerea fiscală se acordă în aceeaşi măsură (400 de euro/an) atât pentru companie, cât şi pentru angajat, astfel că în situaţia contribuţiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro/an, de la impozit şi contribuţiile descrise anterior, se mai spune în comunicat.
"Estimăm că extinderea deductibilităţii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariaţilor sub forma unei contribuţii la un fond de pensii facultative, mai ales odată cu aşteptata revenire a economiei şi pieţei muncii din a doua jumătate a acestui an", a declarat şreşedintele APAPR, Crinu Andănuţ.
El a adăugat că, pe lângă un regim fiscal foarte atractiv, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient şi în vederea motivării, stimulării şi retenţiei forţei de muncă, întrucat crează o relaţie de încredere pe termen lung între companie şi salariat.
Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.
Pe această piaţă activează 13 fonduri de pensii, ale căror active active nete au atins 328 milioane de lei la finele anului 2010.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului