Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme decât primele sau majoririle salariale

Oferirea de către angajator a unui beneficiu salariatului sub forma unei pensii facultative (Pilonul III), comparativ cu acordarea unui bonus sau unei majorări salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal şi poate majora profitul unei firme cu 4%-5%, potrivit calculelor APAPR.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme decât primele sau majoririle salariale

Acordarea de pensii private, mai avantajoasă pentru firme decât primele sau majoririle salariale (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În acelaşi timp, salariatul va câştiga la venitul său net 2,3% (salariu net + beneficiu) dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash.

"Comparativ cu oferirea unei prime (bonus în «cash») sau a unei majorări salariale, o contribuţie plătită de firmă la un fond de pensii facultative (în beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficientă din punct de vedere al obligaţiilor suplimentare de plată ale angajatorului (contribuţii în sarcina angajatorului)", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) remis MEDIAFAX.

Cifrele de mai sus sunt rezultatul unei simulări care a luat în calcul o societate cu 100 de salariaţi, în care salariul mediu este de 2.000 lei brut, costurile de personal reprezintă 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata brută de profit este de circa 7%.

Prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, de la 1 ianuarie 2011, sumele virate către fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, în limitele de deductibilitate stabilite de legislaţie.

În acest context, potrivit APAPR, pensiile facultative reprezintă cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii propriilor angajaţi, având cel mai favorabil regim fiscal.

Potrivit legislaţiei, contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile, în limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/lună), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitul pe profit (16% la companie), contribuţiile de asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţia de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau de 221.600 de persoane. În 55% dintre cazuri, contribuţia este suportată exclusiv de angajator, care oferă pensia facultativă ca parte a pachetului de beneficii salariale.

În 33% dintre cazuri, participanţii individuali îşi achită singuri contribuţia, iar în 12% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajator+angajat).

Deducerea fiscală se acordă în aceeaşi măsură (400 de euro/an) atât pentru companie, cât şi pentru angajat, astfel că în situaţia contribuţiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro/an, de la impozit şi contribuţiile descrise anterior, se mai spune în comunicat.

"Estimăm că extinderea deductibilităţii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariaţilor sub forma unei contribuţii la un fond de pensii facultative, mai ales odată cu aşteptata revenire a economiei şi pieţei muncii din a doua jumătate a acestui an", a declarat şreşedintele APAPR, Crinu Andănuţ.

El a adăugat că, pe lângă un regim fiscal foarte atractiv, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient şi în vederea motivării, stimulării şi retenţiei forţei de muncă, întrucat crează o relaţie de încredere pe termen lung între companie şi salariat.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

Pe această piaţă activează 13 fonduri de pensii, ale căror active active nete au atins 328 milioane de lei la finele anului 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici