Acordul cu FMI nu va majora taxele

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a declarat, miercuri, că până în momentul de faţă, din analiza Fondului, nu există perspectiva creşterii taxelor fiscale ca urmare a încheierii unui acord cu FMI.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Acordul cu FMI nu va majora taxele

Acordul cu FMI nu va majora taxele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Tănăsescu a spus că nu există perspectiva creşterii taxelor fiscale şi nici a cotei de TVA ca urmare a încheierii de către România a unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.

El a precizat că suma pe care România ar putea să o împrumute de la instituţiile financiare internaţionale este între 18 şi 20 de miliarde de euro.

Tănăsescu a afirmat că Acordul cu FMI vine într-un moment în care România are nevoie de disciplină financiară şi a menţionat că unul din punctele acordului se va referi la o lege a responsabilităţii financiare şi la bugetarea multianuală.

Reprezentantul României la FMI a mai spus că un element important al discuţiilor dintre reprezentanţii Fondului şi autorităţile de la Bucureşti s-au referit la problematica socială.

Tănăsescu a afirmat că acest Acord ar conveni României pe trei paliere: stabilitate, predictibilitate şi recrediblizare. El a menţionat că Acordul va avea rolul de a asigura stabilizarea economiei pe termen mediu şi lung şi de repornire a motoarelor economiei.

Întrebat ce soluţii ar avea la dispoziţie România dacă nu ar încheia acordul cu Fondul, Tănăsescu a spus că soluţiile alternative sunt puţine, întrucât pe plan mondial există o lipsă de lichidităţi, dar şi de încredere în sistemul bancar.

"Este una dintre puţinele alternative de a da mesajul că România începe să îşi îndrepte greşelile din trecut", a adăugat el.

Tănăsescu a mai spus, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, că percepţia despre faptul că Fondul ar impune unele condiţii legate de îngheţarea salariilor a fost exagerată.

El a evitat să avanseze cifre legate de deficitul bugetar pe care l-ar putea înregistra România, dar a avertizat asupra faptului că şi România va fi afectată de deteriorarea profundă cu care se confruntă economiile ţărilor Uniunii Europene şi a ţărilor din zonă.

"Cred că şi economia României va suferi în 2009 o contracţie care va duce la accentuarea unor deficite", a adăugat el.

Tănăsescu a apreciat că este posibilă, în luna aprilie, o "cădere dramatică" a economiei, în condiţiile în care primele luni ale acestui an au indicat deja deteriorări semnificative ale principalilor indicatori economici.

El a afirmat că, după acest vârf negativ, dacă Guvernul de la Bucureşti va gestiona eficient acordul cu FMI, există posibilitatea unor ameliorări economice graduale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici