Acordul cu FMI va proteja România de efectele cele mai negative ale crizei
"Economia României se confruntă cu multe provocări pe termen scurt dar are un potenţial enorm pe termen mediu. În primul rând, criza globală are un efect advers asupra exporturilor României. În al doilea rând, criza financiară a făcut foarte dificilă misiunea investitorilor şi a băncilor să aducă capital nou în România", a declarat Tonny Lybek, care urmează să îl înlocuiască în funcţia de reprezentant regional pentru România şi Bulgaria al Fondului Monetar Internaţional (FMI) pe Juan Jose Fernandez Ansola.
Totodată, Lybek afirmă că o "problemă serioasă" pentru România va fi politica fiscală, după ce în anii anteriori deficitul bugetar s-a majorat chiar şi în condiţii de creştere economică.
El afirmă că România trebuie să îmbunătăţească procedurile bugetare, să reformeze politica salarială în sectorul public pentru o mai bună transparenţă, să adopte măsuri pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil şi pentru o mai bună monitorizare a companiile publice cu scopul îmbunătăţirii eficienţei acestora.
Aceste măsuri sunt incluse în acordul României cu FMI, Comisia Europeană şi celelalte instituţii financiare.
"Programul include, de asemenea, prevederi explicite de creştere a alocaţiilor sociale, dar şi măsuri de protecţie pentru cei mai vulnerabili pensionari şi angajaţi ai sistemului public cu venituri mici", a arătat Lybek.
Autorităţile român au convenit cu delegaţia FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Lybek va deveni oficial noul reprezentant regional pentru România şi Bulgaria pe 31 martie.