- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.02.2019, 17:43)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordul economic între UE şi Japonia intră în vigoare de vineri. Elimină taxe de 1 miliard de euro
Acordul de parteneriat economic (APE) între Uniunea Europeană (UE) şi Japonia a intrat în vigoare de vineri, 1 februarie 2019. Acest acord elimină marea majoritate a taxelor pe care le plătesc anual întreprinderile din UE care exportă în Japonia, în valoare de 1 miliard de euro.
Urmărește
726 afișări
Acordul economic între UE şi Japonia intră în vigoare de vineri. Elimină taxe de 1 miliard de euro
După punerea în aplicare pe deplin a acordului, Japonia va elimina taxele vamale la 97 % din produsele importate din UE.
În România, 271 de companii exportă în Japonia, dintre care 66% sunt IMM-uri, iar 21.628 de locuri de muncă sunt susţinute de exporturile în Japonia.
APE elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată, de exemplu prin aprobarea standardelor internaţionale privind autoturismele. În plus, acesta va înlătura barierele din calea comerţului de pe piaţa japoneză, care cuprinde 127 de milioane de consumatori, pentru exportatori-cheie de produse alimentare şi băuturi din UE şi va spori oportunităţile de export ale UE într-o serie de alte sectoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
„El mi-a propus acest lucru”. Vladimir Putin dezvăluie că Joe Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO în 2021
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
Comerţul anual dintre UE şi Japonia ar putea creşte cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea în aplicare pe deplin a acordului.
„Europa şi Japonia trimit lumii un mesaj privind viitorul comerţului deschis şi echitabil. Deschidem o nouă piaţă care include 635 de milioane de locuitori şi aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetăţenii din Europa şi Japonia mai mult decât oricând. Noul acord va pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai largă şi preţuri mai mici; va proteja produsele europene în Japonia şi invers, cum ar fi de exemplu produsul austriac «Tiroler Speck» sau carnea de vită «Kobe»; va oferi întreprinderilor mici ale ambelor părţi şansa de a pătrunde pe o piaţă complet nouă; va economisi întreprinderilor europene taxe în valoare de 1 miliard de euro, în fiecare an şi va stimula puternic comerţul deja existent. Şi, mai mult decât orice, acordul demonstrează că acest comerţ nu reprezintă doar cote şi tarife sau milioane şi miliarde. Comerţul înseamnă valori, principii şi echitate. Acordul instituie principiile noastre în domenii precum munca, siguranţa, clima şi protecţia consumatorilor ca standarde de bază în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă doar atunci când colaborezi cu partenerii cei mai fireşti, despărţiţi de mii de kilometri, însă uniţi de prietenie şi valori”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE).
UE şi Japonia au convenit să stabilească standarde în materie de dezvoltare durabilă, iar textul include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
„Acest acord este cuprinzător: elimină tarife şi contribuie la instituirea unor norme la nivel mondial, demonstrând în acelaşi timp că ambele părţi sunt în continuare convinse de beneficiile comerţului deschis. Începând cu 1 februarie, întreprinderile europene vor beneficia de tarife eliminate şi de proceduri vamale simplificate. Producătorii, furnizorii de servicii, startupurile în domeniul tehnologiei şi fermierii din UE vor profita de pe urma acestui acord. De asemenea, sunt mândră de faptul că, pentru prima oară, am inclus angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris într-un acord comercial şi am stabilit standarde ridicate în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor şi protecţia consumatorilor. Au fost create condiţiile pentru o stimulare semnificativă a comerţului dintre cele două părţi, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă şi la scăderea preţurilor. Este acum rândul întreprinderilor şi cetăţenilor să profite la maximum de aceste noi oportunităţi comerciale. De asemenea, contăm pe toate statele membre ale UE să răspândească acest mesaj la o scară cât mai largă”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul pentru comerţ.
În ceea ce priveşte exporturile de produse agricole din UE, acordul va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar, care sunt în prezent de 29,8%, precum şi pentru exporturile de vin - actualmente de 15 %, în medie.
APE va permite UE să îşi sporească, în mod substanţial, exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.
În plus, noul acord va asigura protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, care beneficiază de aşa-numitele indicaţii geografice (IG), precum şi protecţia unei selecţii de IG japoneze în UE.
De asemenea, acordul asigură deschiderea pieţelor de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile.
Mai exact, acordul facilitează întreprinderilor din UE accesul la marile pieţe de achiziţii publice din 54 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel naţional. În plus, APE abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din industria autovehiculelor, prin prevederea unor perioade de tranziţie de şapte ani înainte de eliminarea taxelor vamale.
Acordul mai include: un capitol despre comerţ şi dezvoltarea durabilă; elemente specifice de simplificare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. În plus, APE fixează standarde foarte ridicate în materie de forţă de muncă, siguranţă, protecţia mediului şi a consumatorilor, consolidează angajamentele UE şi ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă şi la schimbările climatice şi protejează pe deplin serviciile publice.
În ceea ce priveşte protecţia datelor, UE şi Japonia au adoptat la 23 ianuarie anul acesta decizii care permit circulaţia liberă şi în condiţii de siguranţă a datelor cu caracter personal între cei doi parteneri. Părţile au convenit să îşi recunoască reciproc sistemele de protecţie a datelor ca fiind „echivalente”, ceea ce va crea cel mai mare spaţiu de circulaţie a datelor în condiţii de siguranţă din lume.
Acordul de parteneriat economic este în prezent în vigoare, iar pentru a face bilanţul primelor luni de punere în aplicare, prima reuniune a Comitetului UE-Japonia va fi convocată în aprilie 2019 la Bruxelles.
Începând cu 1 februarie, o mare parte a unui alt acord, „Acordul de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană şi Japonia”, se va aplica, de asemenea, cu titlu provizoriu. Acest acord, care a fost semnat în luna iulie a anului trecut împreună cu APE, este primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între UE şi Japonia şi consolidează parteneriatul global prin furnizarea unui cadru cuprinzător pentru o cooperare politică şi sectorială consolidată şi prin acţiuni comune privind chestiuni de interes comun, inclusiv cu privire la provocările regionale şi globale. Acordul va intra în vigoare după ratificarea sa de către toate statele membre ale UE.
În ceea ce priveşte problema protecţiei investiţiilor, continuă negocierile cu Japonia cu privire la standardele şi soluţionarea diferendelor legate de protecţia investiţiilor, o reuniune a negociatorilor-şefi fiind programată în luna martie. Angajamentul ferm al ambelor părţi este de a se ajunge la o convergenţă în ceea ce priveşte negocierile pe tema protecţiei investiţiilor cât mai curând posibil, având în vedere angajamentul lor comun faţă de un mediu de investiţii stabil şi sigur în Europa şi în Japonia.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe