- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.02.2021, 16:35)
- Tibi Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acordul Interguvernamental semnat cu SUA va plasa România între statele cu capacitate nucleară dublă
- Producţia de energie nucleară la nivel global a crescut pentru al 7-lea an consecutiv în 2019, ajungând la 2.657 TWh, conform World Nuclear Association (WNA).
- Faţă de anul anterior este o creştere de 95 TWh, a doua cea mai mare producţie nucleară din punct de vedere istoric, transmite Nuclearelectrica.
Urmărește
3029 afișări
La sfârşitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare în operare la nivel global a fost de 392 GWe. Un număr de 6 noi reactoare au intrat în exploatare comercială în 2019, în timp ce 5 reactoare au intrat în faza de construcţie, iar 13 reactoare au fost închise. Deşi a existat o reducere a capacităţii nucleare, creşterea de electricitate este cu atât mai remarcabilă, conform WNA, citată de zf.ro.
Similar anului 2018, câteva din reactoarele intrate în operare comercială în 2019 au încorporat caracteristici de proiectare „first-of-a-kind”. Durata construcţiei, începând din anul 2015, este între 5 şi 6 ani, scăderea perioadei de construcţie fiind un rezultat direct al fructificării expertizei de construcţie în serie, obţinute în timp şi a forţei de muncă înalt calificate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Care este cel mai mare pericol pentru România? Răspunsul lui Iohannis
-
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă consultări la Palatul Cotroceni, zilele următoare
-
Bolojan, după retragerea PSD de la negocieri: PNL e pregătit să-şi asume răspunderea
În 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5%, în creştere de la 79,8% în 2018, menţinând constant factorul ridicat de capacitate în operare realizat în ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performanţei în operare.
În prezent, cu o producţie anuală de aproximativ 10 TWh, SNN acoperă prin cele două reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Însă, România este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetică şi Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), pentru a atinge ţintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizării, pentru a beneficia de expertiza obţinută în cei 25 de operare, îşi va creşte capacitatea nucleară.
Dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel european printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla, transmite producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica pe pagina de Facebook.
Retehnologizarea Unităţii 1 va asigura aceeaşi producţie, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind în total României energia produsă de 4 reactoare CANDU şi oportunitatea de a implementa opţiunea reactoarelor modulare mici începând cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane de dolari oferit de USTDA.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93,6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităţilor 1 şi 2, de la punerea în funcţiune până la sfârşitul anului 2019, Unitatea 2 se afla pe primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7%. Din peste 400 de reactoare în operare, România ocupă primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 91,2%.
Energia nucleară este o necesitate în atingerea ţintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de muncă, dezvoltarea economiei centrale şi locale, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, iar creşterea capacităţii nucleare o investiţie strategică pe termen foarte lung, transmite Nuclearelectrica, citată de zf.ro.
Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Cu 6,7 miliarde de lei capitalizare, acţiunile SNN se tranzacţionează în urcare cu 26,3% faţă de începutul anului, pe fondul unui rulaj de 103,4 milioane de lei, arată datele BVB.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe