Acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4, semnat
Nuclearelectrica a semnat joi acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 cu cei şase investitori selectaţi de autorităţi pentru a participa la proiect.
Acordul pentru înfiinţarea companiei care va construi reactoarele 3 şi 4, semnat (Imagine: Mediafax Foto)
Construcţia celor două reactoare nucleare la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, va fi derulată în două etape. În prima fază, va fi înfiinţată o companie mixtă între Nuclearelectrica şi Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) şi ArcelorMittal România. Apoi, după un an şi jumătate şi după elaborarea unui studiu de fezabilitate, se va cunoaşte exact valoarea investiţiei.
Iniţial, proiectul era estimat la 2,2 miliarde euro, dar valoarea luată în calcul de autorităţi aproape s-a dublat, la patru miliarde euro.
Prima etapă a proiectului, estimată să dureze 18 luni de la înregistrarea societăţii comerciale, va presupune elaborarea unor specificaţii tehnice şi comerciale, cereri de ofertă, documentaţii de inginerie, finanţarea unor lucrări de şantier şi evaluarea ofertelor pentru contractorul general. De asemenea, investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind construcţia celor două unităţi, exploatarea pe termen lung, precum şi modalităţile efective de finanţare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
Reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă ar urma să fie puse în funcţiune în 2014-2015, iar construcţia lor este estimată să înceapă în 2010-2011. Fiecare unitate va avea o capacitate instalată de 720MWe.
Proiectul urmează să fie notificat Comisiei Europene în baza tratatului Euratom.
Statul român, care iniţial negociase o participaţie de 20% în proiect, a decis în luna iunie a acestui an ca Nuclearelectrica să deţină 51%, motiv pentru care negocierile cu cei şase investitori au stagnat timp de câteva luni.
Astfel, în prezent, Nuclearelectrica deţine 51%, ArcelorMittal are o participaţie de 6,2%, CEZ - 9,15%, GDF Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, Iberdrola - 6,2% şi RWE Power - 9,15%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:56
Controale în cluburile din sectorul 1. Amenzi de 12.000 de lei pentru diferite nereguli
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump